Close

Lollo 90

ginakilencvenelso

A világ legszebb asszonya – filmen eljátszotta, majd később az életben is megkapta ezt a címet rajongóitól. Gina Lollobrigida idén júliusban 90 éves.

Élete korántsem úgy alakult, ahogyan azt filmjei alapján sokan gondolhatnák. Nem szerette ha a szépsége alapján ítélik meg, ha buta divának tartják, tanulmányaira, fotóira, festészetére mindig is egyformán büszke volt, öntudatos, önálló, felkészült nőnek tartotta magát mindig is. Karrierje igazán messziről indult: bútorasztalos édesapja vidéki házában nőtt fel, három leánytestvérével. A háború után festészettel akart foglalkozni, így egy művészeti ösztöndíjjal Rómába ment tanulni. Itt szobrászatot és ének-zenei tanulmányokat is folytatott. Szépsége azonban hamar kitünt, Salvador Dali is felfigyelt rá és dolgozott vele. A Róma legszebb lánya címet 1947-ben nyerte el. Ám filmes karrierjét mégsem ennek köszönhette. Egy napon Róma utcáin találkozott össze fiatal filmesekkel, akik tehetségeket kerestek új alkotásukhoz. Gina, vagy ahogyan akkor még hívták Luigiana, elfogadta a felkérést. Kisebb, nem túl jelentős filmekben kezdett szerepelni, egészen addig, amíg szerelme, későbbi férje, Milko Skofic mellé nem állt. A férfi orvos volt, 8 évvel idősebb Luigianal, feladta saját jól menő praxisát, hogy fiatal, gyönyörű felesége karrierjét menedzselhesse. Az 1952-es év világhírűvé tette Ginat. A francia Geralde Philipe oldalán játszhatta el Adeleint, a Királylány a feleségem című filmben. Karrierje innentől kezdve felfelé ívelt. Partnerei lettek Humphrey Bogart, Burt Lancaster, Tony Curtis. 1955-ben pedig megkapta A világ legszebb asszonya című film főszerepét és rajongóitól hamarosan elnyerte ugyanezt a címet is. Forgatott Hollywoodban és Olaszországban egyaránt, ezekben az években terjedt el róla a mondás: Lollobrigida a második legjobb dolog, amit a makaroni után Olaszország a világnak adott. 

ginakilencvenegyketto

Elnyerte az Isteni Lollo címet is és sokáig csak szexszimbólumként emlegették. Egy 1965-ben forgatott filmjéért még bűnvádi eljárás is indult ellene hazájában: az olaszok ugyanis túl erköcstelennek tartották őt a Cicababák című filmjében. Ezt gyorsan feledtették azonban későbbi alakításai, többek között a Pinocchio jó tündére. Önmagát egészen másként ítélte meg, mint ahogyan a szakma, vagy rajongói: „az első sikereimet kizárólag anatómiai adottságaimnak köszönhettem, csupa olyan szerepet kínáltak, amelyekben alig kellett kinyitnom a számat” – nyilatkozta. Lollot sokáig végtelenül elkeserítette ez a helyzet, legnagyobb mérgére egy kritikusától megkapta az” esze kicsi, keble nagy ” címet is. Ám Gina elég öntudatos asszony volt ahhoz, hogy megvédje magát. Fotóira, festményeire, kiállításaira is büszkén élte és éli jelenleg is, filmezés után visszavonult életét. Jelenlegi vagyonát 36 millió euróra becsülik, ebben olaszországi és monacoi ingatlanok, valamint különösen értékes ékszerek és ingóságok is szerepelnek.

ginakilencvensokszor

Forrás: Wikipedia Italy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top