Close

Fehér Ház: nincs esély az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozójára

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján hosszasan kitért az Észak-Koreából kómában hazaszállított és hétfőn meghalt amerikai diák, Otto Warmbier tragédiájára. Fotó: denverpost.com

A Fehér Ház szóvivője közölte: egyelőre nincs esély arra, hogy Donald Trump amerikai elnök találkozzék Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján hosszasan kitért az Észak-Koreából kómában hazaszállított és hétfőn meghalt amerikai diák, Otto Warmbier tragédiájára, amelyet óriási felháborodás övez az Egyesült Államokban.
A szóvivő így fogalmazott: „egyre távolibb a valószínűsége” annak, hogy Donald Trump személyesen találkozzon Kim Dzsong Unnal. „Egyértelmű, hogy nem közelebb, hanem egyre távolabb kerülünk azoktól a feltételektől, amelyeknek megteremtése esetén az elnök találkozott volna az észak-koreai vezetővel” – mondta Spicer, utalva Donald Trump egyik korábbi kijelentésére, miszerint hajlandó lenne találkozni Kim Dzsong Unnal.
A szóvivő kiemelte Donald Trump erőfeszítéseit, amelyeket a 22 éves Otto Warmbier hazaszállítása érdekében tett.
Az amerikai elnök kedden egyébként újságíróknak elődjét, Barack Obama elnököt okolta a fiatalember haláláért. Amint fogalmazott: ez nem történt volna meg, ha Warmbiert már korábban hazahozzák, akár még azon a napon is, amikor kómába esett. Trump még hétfőn – a Szilícium-völgy informatikai cégeinek vezetőivel tartott megbeszélései közben – rövid nyilatkozatot tett Otto Warmbier haláláról, elítélve Észak-Koreát. „Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele” – mondta. Hétfőn este kondoleáló üzenetben fejezte ki együttérzését a családnak a saját és a first lady nevében.
Barack Obama volt elnök irodája nyilatkozatban „sajnálatosnak” minősítette a tragédiát és tagadta, hogy kormányzata nem tett meg mindent Otto Warmbier megmentéséért.
A State Department (külügyminisztérium) szóvivője, Heather Nauert kedden sürgette, hogy Észak-Korea minél előbb bocsássa szabadon a még fogva tartott három amerikai állampolgárt. Nauert leszögezte: az Egyesült Államok Észak-Koreát tartja felelősnek Otto Warmbier haláláért.

Járai Judit
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top