Ring Magazin

Csütörtök, 2017. November 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró Turisztika Idén 90 éves a Tünde nosztalgiahajó

Idén 90 éves a Tünde nosztalgiahajó

E-mail Nyomtatás PDF


Különleges tortával köszöntötte a BAHART a 90 éves Tünde nosztalgiahajót
a siófoki hajóállomáson.


Az „öreg Hölgyet” az utóbbi évtizedek Siófok városhoz kötik, de a csaknem egy százados múltja során sok emlékezetes eseményt élt meg.
1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében. Akkor még fatestű és felépítményű hajó, a Csongor nosztalgiahajó ikertestvére.
1945. március 27-én a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben álló utolsó két még épségben lévő hajó – a Tünde és a Kelén motorosok - gépházában is elhelyezték már a robbanóanyagot, mikor a pusztítás elkerülése érdekében magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával elsüllyesztették őket, hogy megmentsék a hajót az utókornak.
Később kiemelték a vízből, és 1947-ben helyreállítva a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonában működött. 1950-ben kapott acéltestet és zárt utasteret. A BAHART nosztalgiaflotta tagjaként a mai napig közlekedik és szerez számos maradandó emléket és élményt a Siófokra látogatóknak.
A nosztalgiaflotta jeles tagjaként a Tünde motoros is számos családi és céges rendezvénynek biztosított már különleges helyszínt, különleges alkalomra.


(2 értékelés)