Close

Háztartási nagygépcsere okosan

otthonmelege2017

Hamarosan újra megnyílik az Otthon Melege Program pályázati lehetőség, amelynek keretében mosó- vagy mosó-szárítógép is vásárolható a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban. Érdemes már most átgondolni, milyen készüléket válasszunk, és melyik árkategóriában válogassunk.

Egy új készülékkel a villany- és vízszámlán akár évi több tízezer forintot is megtakaríthatunk, így hamar megtérül a beruházás — hívják fel a figyelmet az LG Magyarország szakértői. Miután méretben, kialakításban és technológiában is hatalmas a választék, a vásárlás előtt gondos mérlegelésre van szükség.

Középpontban az energia- és víztakarékosság
A pályázat célja, hogy az energiafaló otthoni gépeket korszerű, takarékos készülékekkel váltsák ki a háztartások. A mai átlagos, korszerű gépek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tízéves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék. Mindez azt jelenti, hogy egy új mosógépet választva — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente. A GFK Hungária Kft. és a CECED Magyarország korábbi felmérése szerint a korszerűtlen mosógépek cseréjével Magyarországon több mint negyedmillió tonnával lehetne csökkenteni az éves CO2-kibocsátást.

Mekkora a szennyes?
Az első kérdés, amit érdemes tisztázni, hogy mennyi szennyes ruha termelődik a háztartásunkban, hiszen a mosógépgyártók különböző kapacitású gépeket kínálnak a 4-től egészen a 12 kilósig. Az egyedülállók bátran válasszanak 4-6 kilós gépet, a kalkulációnál azonban ne felejtsék el figyelembe venni, hogy a ruha mellett az ágynemű és a törülköző készlet jelenősen gyarapítja a szennyest. Az egy-két gyermekes családoknak 6-8, a népesebb családoknak legalább 8 kg kapacitású gépet javasolnak az LG Magyarország szakértői.

Felültöltőst, elöltöltőst vagy szárítóst?
Mindkét tábor híveinek megvannak a saját választásuk mellett szóló érvei. Sokan azért vásárolnak felültöltős gépet, mert keskenyebbek, mint az elöltöltősek, így egy kisebb lakásban is könnyű elhelyezni őket. Valójában már az elöltöltős gépekből is gyártanak egészen karcsú modelleket, akár 44 cm-es mélységgel is, így ezek is elférnek egy szűkebb fürdőszobában. A keskeny elöltöltős modellekből akár 7 kg-os kapacitású is kapható, sőt, olyan készülék is elérhető, amelyet szárítóval kombináltak. Ez utóbbi igazán hasznos azoknak, akik helyszűkében vannak, hiszen nem kell sem külön szárítógépet vásárolniuk, sem a ruhaszárító állvánnyal bajlódniuk.
A másik gyakori érv a felültöltős gépek mellett, hogy mosás közben bármikor meg lehet állítani őket, hogy a kifelejtett szennyest gyorsan bedobjuk. Ez a funkció ma már sok elöltöltős gépnél szintén megtalálható.

Takarékos megoldások
Mindenki tiszta, illatos ruhát szeretne, lehetőleg gyorsan és energiatakarékosan. A jobb mosógépekben ma már van olyan, ún. Turbowash megoldás, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkentheti a mosási időt. Ez természetesen nem megy a hatékonyság rovására: éppúgy megtakarítunk vele energiát és vizet azonos végeredmény mellett, mint ha pl. kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. Szintén a takarékosságot szolgálja, hogy a fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, hogy aztán kikalkulálja, pontosan mennyi víz szükséges az adott mosáshoz. Így egy cseppel sem fogy több, mint amennyi szükséges.

Allergia ellen, vasalás helyett
Ha a kellemetlen szagok megszüntetésében biztosra akarunk menni, és közben a lehető legkevesebb vegyszert szeretnénk használni a mosáshoz, válasszunk gőzölős mosógépet— ezt a funkciót a Steam megnevezés jelöli a gépeken. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhában, plüssjátékokban megbújó allergének 99,9 százalékát is eltávolítja, ami a kisgyermekeseknek különösen hasznos funkció. A gőzölés azoknak is jól jön, akik rendszeresen viselnek inget, blúzt vagy alkalmi ruhát: a gőzölés után elég csak kiteregetni, élére hajtogatni a ruhadarabokat, így megúszható az idő- és energiarabló vasalás. Egy 20 perces gyors gőzprogrammal pedig a nem szennyezett, de gyűrött napi viselet is felfrissíthető.
Ha nemcsak a bőrünket, de a ruhát is szeretnénk megóvni a káros hatásoktól, válasszunk ruhakímélő dobbal ellátott mosógépet, amelyben a szövet nem érintkezik közvetlenül súrlódó felülettel, így a ruhánk nem fog kibolyhosodni.

Mennyit szánjunk rá?
Belépő szintű mosógépet már 60 ezer forint alatt is vásárolhatunk, de ha olyan eszközt szeretnénk, ami hosszú éveken társunk lesz a házimunkában, inkább a 100 ezer forintnál kezdődő középkategóriás gépek közül válasszunk. Ezek nagy része már továbbfejlesztett, inverteres motorral működik, ami tartósabb, mint a hagyományos. Ugyanebben a kategóriában közvetlen meghajtású motorral felszerelt, ún. Direct Drive gépeket is találunk, melyre a gyártó külön, akár évtizedes garanciát is vállal. Az ilyen mosógépek nemcsak tartósabbak, de halkabbak is. A felsőkategóriás mosógépek 150 ezer forint felett kezdődnek: a prémium minőség többnyire elegáns dizájnban és olyan okos megoldásokban ölt testet, mint például a wifin keresztüli okostelefonos navigáció, illetve ezek a készülék már bekapcsolhatók az okosotthon-rendszerekbe is.

A pályázatról
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar családokat abban, hogy elavult háztartási nagygépeiket új, magas energiahatékonyságú berendezésekre cseréljék – olvasható a Kormany.hu-n.
Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék, mosó- vagy mosó-szárítógép szerezhető be a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban a programban résztvevő üzletekben. A támogatási kérelmeket augusztusban lehet majd benyújtani.
A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokról, határidőkről és feltételekről a Pályázati Útmutató ad részletes tájékoztatást. Az információk már most hozzáférhetőek a www.hgcs2017.nfsi.hu oldalon.
A támogatási kérelmeket 2017. augusztus 7. és 28. között, régiónként eltérő időpontokban nyújthatják majd be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.
Az elektronikus pályázati rendszerrel és a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdésekben az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálata nyújt segítséget a +36 70 / 424 1802; +36 70 / 424 5393; +36 70 / 424 3949 és +36 70 / 424 0922 telefonszámokon (hétfőtől csütörtökig 8-16 órai, pénteken 8-14 órai ügyfélszolgálati időben), vagy a hgcs2017@nfsi.hu e-mail címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top