Close

Terjeszkedjünk fölfelé!

terjedzkedjunkfolfele 1

A többszintes házak, lakások szintjeit a legtöbb esetben zárt lépcsőházzal és ezáltal egy rejtőzködő lépcsővel kötjük össze, tetőtéri szintünk ferde falait, mennyezeteit pedig legtöbbször nyűgként éljük meg, és akként is kezeljük.

Amennyiben zárt lépcsőházunk és eldugott lépcsőnk már adottság, akkor sem kell mostohagyerekként bánni vele, ha pedig még most tervezzük új álomotthonunkat, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy lépcsőnk a lakás gyik ékköve, akár szabadon álló fókuszpontja, tetőterünk pedig hangulatos oázis legyen.

Kontrasztosan vagy észrevétlenül?

Lépcsőnk színe lehet rejtőzködő és lehet domináns, karakteres is, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni vele. Amennyiben a fal színére festjük, a tér kitágul, a lépcső a paraméterei, szerkezeti elemei ellenére is szinte észrevétlen marad, világos színek esetében egészen könnyeddé válik. Amennyiben pedig kontrasztban áll környezetével, hátterével, úgy egy áttört, filigrán formavilággal lágyíthatunk rajta.

Érdekes megoldás, ha a lépcső egyes részei egészen más anyagból, formákkal és színekben készülnek. Nem csak egyforma fokokban és egy egyenes vonalban gondolkodhatunk, annál is inkább, mert a lépcső induló része melletti/alatti gyakran kihasználatlan tér valójában egészen sok funkcióval bírhat.

Amennyiben nincs elegendő helyünk kényelmes lépcső kialakítására, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert okos tervezéssel egészen különleges formájú és mégis ergonomikus, jól használható lépcsők születhetnek. A biztonságos közlekedést biztosító korlátról azonban minden esetben gondoskodni kell!

terjeszkedjunkfolfele 4

Az örök fa
A lépcső tekintetében a faanyag használata valószínűleg soha nem megy ki a divatból, mert minden stílusú enteriőrben megtalálja létjogosultságát, legyen az rusztikus, organikus, high-tech, minimál, indusztriális vagy bármi más. Kombinálhatjuk bátran más anyagokkal, vagy kihagyhatjuk egyszerűen az orsótéri falat, oszlopot, akár pihenőszigeteket hozva létre ezzel a lépcső közepén, sőt, még a korlátot is „felvirágoztathatjuk”.

terjeszkedjunkfolfele 5

Tetőtérben is otthonosan
A tetőtér sok ember számára nehezen megélhető állapot, pedig ha elárasztjuk fénnyel, és ügyesen bánunk a formákkal, színekkel, anyagokkal, akkor tágasnak, kényelmesnek, praktikusnak és otthonosnak érezzük. Az új fejlesztésű tetőtéri ablakokkal pedig egyenesen kitágul a tér, főleg, ha a nyílászárónk nemcsak a fény bebocsátására szolgál, hanem terasszá is alakítható. Az árnyékolásról azonban feltétlenül gondoskodnunk kell, hiszen a tetőterek pillanatok alatt túlmelegedhetnek, és máris elveszítjük komfortérzetünket.

terjeszkedjunkfolfele 6

TOP 5 TREND

  • NEM KELL FELTÉTLENÜL GIPSZKARTONNALeltakarnunk a lambériát, amennyiben nem szeretjük a látványát, mert így értékes centiket veszítünk a térből. Elegendő, ha lefestjük, és máris modernebb az összhatás.
  • AZ EGYES FELÜLETEK FELOSZTÁSÁVALegyrészt a nagy méreteket csökkenthetjük vizuálisan, másrészt az így keletkezett mintaelemek mögé tárolóbútorokat rejthetünk.
  • AZ ABLAKFÜLKÉK, ÜLŐFÜLKÉKreneszánszukat élik a napimádók legnagyobb örömére.
  • AZ ÉPÜLETEK LÁTSZÓ SZERKEZETI és tartó elemeit érdemes szakszerűen felületkezelni és szabadon hagyni, hogy megmutatkozhassanak a maguk szépségében, mert különleges karaktert kölcsönöznek a térnek.
  • MIND A LÉPCSŐK, MIND A BÚTOROZÁS tekintetében rugaszkodjunk el a sablonos megoldásoktól, merjünk egyszerre merészek és praktikusak lenni.

    Forrás: amiotthonunk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top