Close

Mozognunk kell, ha mozogni szeretnénk!

faradva ok

MOZDULJON VÉGRE – belehalhat ha nem teszi!

futas ok

Stressz, mozgásszegény, ülő életmód, a telefon, vagy a számítógép folyamatos nyomkodása – a fejlett civilizáció velejárói, amelyek nagy szerepet játszanak egyes egészségügyi panaszok kialakulásában. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő felméréséből kiderül, melyek azok a tünetek, amelyekkel a leggyakrabban fordulunk orvosi segítségért. Ezek nagy része azonban elkerülhető lenne tudatosabb életmóddal.
A siker új kovácsa, az Y generáció jött, látott és győzött! A Piac & Profit Konferenciája a cégek új kihívásairól, az ifjú titánok megszólításának és motivációjának módjairól.

A harmadik helyen szerepelnek a hazai halálozási statisztikák listáján a mozgásszervi betegségek és sérülések a keringési rendszer betegségei, illetve a rosszindulatú daganatok okozta életvesztések után – derült ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet két évvel ezelőtti jelentéséből. De melyek azok a panaszok, amelyek a leginkább jellemzőek a hazai lakosság körében? A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő egy év eredményei alapján állította össze azt a listát, amelyből kiderül, milyen mozgásszervi panaszokkal keresik fel őket a leggyakrabban.

derekasan ok

kertesz ok

A tíz leggyakoribb mozgásszervi panasz:
    – nyak-, hát-, derékfájdalom
    – vállfájdalom
    – fejfájás
    – térd fájdalom, térdszalag problémák, térdízületi porckopás
    – csípőfájdalom, csípőízületi kopás
    – könyökfájdalom (többnyire tenisz- vagy golfkönyök)
    – lúdtalp
    – saroktáji fájdalom
    – csecsemő csípőszűrés (elsősorban szűrővizsgálat céljából)
    – kéz-, csuklófájdalom

Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos, orvos igazgató elmondta, a tünetek feltérképezése után kiderül, az esetek nagy részében a helytelen életmód okolható a panaszok kialakulásáért.
Hajnali háromkor indul útjára a fájdalom
Eleinte csak éjszakai zsibbadás, később egész napos fájdalom jellemzi a csukló- és könyöktáji alagút szindrómát, amely éppúgy érintheti a cukorbetegeket, a kismamákat, mint a sokat számítógépező, nagy súlyokat emelőket. A szakorvos szerint a panaszokkal minél előbb foglalkozni kell, hiszen az idegek összenyomása miatt izmaink elsorvadhatnak, kezünk pedig nem tudja majd ellátni a megfelelő funkcióit.

– A mozgásszegény, helytelen testtartással és sok üléssel járó életmód több mozgásszervi betegség kialakulásáért okolható, a tendenciák pedig azt mutatják, hogy egyre fiatalabb korosztályokat is érintenek. A derék-, hát- és nyaki fájdalom mögött ráadásul lehet gerincsérv, isiász vagy piriformisz szindróma is, kísérőjelensége lehet egy elviselhetetlen migrén a nyakizmokat érintő krónikus izommerevség miatt, de előfutára lehet csontritkulásnak is. Ugyancsak kialakulhat tenisz- és golfkönyök izomfeszülés és rövidülés miatt, vagy kézfájdalom a sok mobilozás, számítógépezés miatt. Nem lehet persze általánosítani. Minden panaszt ki kell vizsgálni manuálisan és képalkotó eszközök, így röntgen és MR segítségével. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ha valahol megbomlik az egyensúly, a szervezet máshol kezd kompenzálni, kialakítva ezzel újabb problémákat – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos.

jogi ok

Hozzátette, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás – ami nemcsak sportolást jelent, ide tartozik a gyógytorna, vagy nyújtógyakorlatok végzése is -, hosszabb távon akár életet is menthet. Ugyancsak fontos a megfelelő, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozás, panaszok kezelése esetén pedig – alapos szakorvosi kivizsgálás után -, fizio- és fizikoterápia alkalmazása. A szakorvos szerint a mindennapi szokások kialakítása már gyermekkorban megkezdődik, ezért minél kisebb korban foglalkozzunk a mozgásfejlesztéssel. A szülő felelőssége, hogy a gyermeke felnőttkorban szeret-e majd mozogni: mutassunk jó példát, és olyan szabadidős programokat keressünk, amelyek során egész testünket átmozgathatjuk, lehetőség szerint a jó levegőn.

Forrás: Piac&Profit/Életmód 2017. április

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top