Close

Dante pokla

 

Február 16-tól országszerte vetítik a mozik Botticelli: Dante pokla című ismeretterjesztő filmet, amely a reneszánsz mester munkásságának egy kevésbé ismert területére, Dante Isteni színjátékához készített rajzaira fókuszál. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik.

A művészet templomai címmel több mint két éve futó filmsorozat Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait tárja a mozinézők elé. A kifejezetten nagyvászonra készült filmek célja az ismeretterjesztés mellett, hogy a mozik adottságait kihasználva a nézők belefeledkezhessenek az egyetemes művészet remekműveinek szépségébe. A vetítéssorozat eddigi részei olyan kiemelkedő intézmények és kiállítások alkotásait hozták el a hazai nézőknek, mint a Vatikáni Múzeum, a firenzei Uffizi-képtár, a milánói expón megrendezett Leonardo-kiállítás vagy Róma pápai bazilikái.
A sorozat hetedik, most mozikba kerülő része a Vénusz születése és A tavasz (La Primavera) remekművek festőjeként ismert Sandro Botticelli munkásságának egy kevésbé ismert részébe enged betekintést. A Botticelli: Dante pokla című film azokat a különös rajzokat helyezi új megvilágításba, amelyeket a reneszánsz mester Dante Isteni színjátékának illusztrálásához készített, pályája kései szakaszában. Közülük is a legismertebb A Pokol térképe (Inferno) című alkotás, amely Dan Brown Inferno című bestsellerében és az abból készült hollywoodi filmadaptációban játszott kulcsszerepet.
Az olasz-német koprodukcióban készült másfél órás film több szálon futva tárja fel az Isteni színjáték-illusztrációk művészettörténeti hátterét. Egyrészt a rajzok születését és azok kalandos útját kutatja a történelem viharaiban, Firenzétől Párizson, Skócián át Berlinig és a Vatikánig. Másrészt a fennmaradt rajzok, köztük A Pokol térképe alapos tudományos vizsgálatával olyan kérdésekre is választ keres, hogy mit ábrázolnak pontosan ezek a hihetetlenül részletgazdag rajzok, és a vizsgálatok során feltáruló új részletek tükrében mit akarhatott velük a művész kifejezni?
A film dramaturgiája jó arányérzékkel vegyíti a szakértői interjúkat és a rajzok történetét kutató, Európán átívelő utazás képeit a Botticelli-rajzok közeli felvételeivel. Az alkotók a rajzok nagy felbontású szkennelésével és modern képalkotási eljárásokkal lehetővé teszik a művek legapróbb részleteinek tanulmányozását, kiemelve ezzel Botticelli korát meghaladó, újszerű kompozícióinak lényegét. Az illusztrációk ugyanis a megszokott kódexábrázolásoktól eltérően nem csak egy-egy kimerevített jelenetet mutatnak be Dante énekeiből, hanem a bolyongást képregényszerűen ábrázolva, folyamatában jelenítik meg a főhősök útját a Pokol bugyraiban. A szakértők arra a máig megválaszolatlan kérdésre is megpróbálnak magyarázatot találni, hogy mi lehet az oka, hogy Botticelli néhány rajzot különleges, élénk színekkel élővé varázsolt, míg más lapok színezetlenül maradtak.
A művészeti ismeretterjesztő filmet február 16-tól vetítik a hazai filmszínházak, eredeti – angol, német, olasz, francia – nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szolnokon, Miskolcon, Szombathelyen, Pécsett, Kecskeméten, Debrecenben és Szegeden is vetítik. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://facebook.com/AMuveszetTemplomai címen olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top