Close

OLAF-jelentés – Demszky szerint egyoldalú és megalapozatlan a vizsgálati anyag

Budapest, 2017. február 13. Demszky Gábor volt főpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről tartottak Budapesten 2017. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentése egyoldalú és megalapozatlan.

Demszky Gábor a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: az OLAF-jelentés „egyoldalú, megalapozatlan és meghatározóan” egy olyan – 2010-ben – elkészített állami számvevőszéki jelentésre épül, amely Orbán Viktor miniszterelnök „szája íze szerint íródott” azért, hogy a 4-es metró beruházását kriminalizálni lehessen. Mindazonáltal Demszky Gábor „a magyar érdekeket védve” az ügyben felajánlotta segítségét a kormányzatnak.
Szerinte Putyin, Trump és Orbán Viktor nevével fémjelzett, „igazságon túli világra” jellemző az OLAF-dokumentum. Hozzátette, „megdöbbentő tapasztalat” volt számára, hogy valamennyi főbb állítást ismerte korábbról.
Kifejtette, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010-ben, a metróról készült jelentése „egy az egyben véletlenül visszaköszön az OLAF-jelentésben”. Előadják, hogy nincs fővállalkozó, továbbá, hogy 11 szerződés szabálytalan, és ezért 53 milliárd forint elúszott. A valóság az, hogy az ÁSZ feljelentette a fővárost, az ügyészség vizsgálódott, a Budapesti Rendőr-főkapitányság két éven keresztül nyomozott, és arra jutott: 11 közbeszerzési eljárás esetében valóban szabálytalanságok történtek. Ezek a tételek kikerültek az elszámolható költségek közül, ezeknek az értéke több mint 56 milliárd forint volt.

Azért voltak ezek szabálytalanok, mert a magyar jognak megfeleltek ugyan, de az uniós szabályoknak nem. A rendőrség 2012 nyarán hozta meg a nyomozást lezáró határozatát, amelyben az állt: az igazságügyi szakértői vélemények alapján a metróberuházás költsége műszaki és gazdasági szempontból is megfelelő, igazolt. Vagyoni hátrány nem következett be, kötelességszegés nem történt, így a hűtlen kezelés elemeinek megvalósulásának hiányában bűncselekmény nem történt – idézett az akkori dokumentumból Demszky Gábor.
A volt főpolgármester nagyon súlyos, orvosolhatatlan és gyalázatos eljárásnak nevezte, hogy nem hallgatta meg az OLAF az ügyben. Ezt a tényt a kormányzatnak figyelembe kell vennie – fűzte hozzá.
Demszky Gábor elmondta, azért van szüksége jogi képviselőre, mert személyiségi jogai sérülhetnek, „sérültek ebben az ügyben”, és akkor ezért a megfelelő eljárásokat el kell indítani, ehhez pedig jogi segítség kell.
Kérdésre válaszolva úgy vélte, történhettek bűncselekmények a beruházás során, a nyomozóhatóság feladata lenne ezekben az ügyekben lépni.
Demszky Gábor kijelentette: nem érintett ezekben a „kvázi OLAF-gyanúsításokban”.
Magyar György ügyvéd, Demszky Gábor jogi képviselője közölte: jogi irodája megítélése szerint az OLAF-jelentésből Demszky Gábornak sem politikai, sem erkölcsi, sem büntetőjogi felelőssége nem állapítható meg. Az már a büntetőjog határait súrolja, ha valakit azzal vádolnak megalapozatlanul, hogy „az ő égisze és a működése időszaka alatt” eltűntek európai uniós pénzek – jelentette ki Magyar György, aki szerint az OLAF-jelentés „önmagában semmire sem alkalmas”, nem alkalmas arra, hogy jogi következtetéseket vonjanak le belőle.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top