Close

Klímaváltozás az élelmiszer termelésben

fiatal gazda ok

Biztosításokkal elkerülhetőek a klímaváltozás okozta veszteségek

A klímaváltozás szélsőséges hatása az agrárium szereplőit évről évre növekvő mértékben, egyre hátrányosabban érinti, ezért az időjárási kockázatok okozta veszteségek mérséklésére érdemes megfelelő biztosításokkal is készülniük a gazdálkodóknak. Ennek támogatására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Biztosítók Szövetségével valamint a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetségével.

Az együttműködés jó alapot teremt arra is, hogy a beérkező észrevételeket, javaslatokat beépítsék a kárrendezési szabályozásokba, illetve az egyes agrár ágazatok speciális igényeire megoldást találjanak az együttműködő felek.

A már működő állami kártalanítási, illetve kárenyhítési rendszerek jelentős segítséget nyújthatnak számos időjárási kockázat kezelésére, ugyanakkor értelemszerűen nem biztosítanak teljes körű megoldást. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására szolgáló kármegelőzési, kárenyhítési agrotechnikai és pénzügyi megoldások széles körű megismertetése és térnyerése is közös stratégiai célja a decemberben megállapodást kötő három szervezetnek.

krone ok

hodmezo ok

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások rendszere, a Vidékfejlesztési Pályázatok előírásai, valamint a növénybiztosítások speciális folyamatai jelentős tudást és adminisztrációt követelnek meg mindenkitől. A három szervezet együttműködése a felmerülő problémák megoldásában valamint a kérdések megválaszolásában nyújt hatékony segítséget. Erre azért is van nagy szükség, mert bár tavaly ismét nőtt a díjtámogatott szerződések száma, és teljes egészében felhasználták a 4 milliárd forintos támogatási keretet, az igénylők közel 10 százaléka adminisztratív hibák miatt elesett a támogatástól. A díjtámogatás lényeges feltétele az is, hogy a szerződés teljes díja határidőre megfizetésre és leigazolásra kerüljön. Ennek a feltételnek a teljesítése is több hibalehetőséget rejt magában, hiszen a gazdálkodók a biztosítói számlák és levelek tartalmát nehezen tudják értelmezni és követni. Az adminisztratív hibák utólag nem korrigálhatók, ezért a fő célkitűzés a hibás szerződések számának csökkentése, a szükséges adategyezőség biztosítása, és az egymásnak ellentmondó adatok miatti hiánypótlási eljárások számának mérséklése. Ezeket a célokat a NAK felkészült falugazdász-hálózata tudja leginkább támogatni. Ezért is fontos a szoros és hatékony kommunikáció, a tapasztalatok megosztása a szervezetek között, hiszen a biztosítók és az egyesületek mezőgazdaságban és a díjtámogatott biztosításban egyaránt jártas szakemberei további hasznos tudással erősíthetik a falugazdász hálózatot.

A létrejött együttműködés jó alapot teremt arra is, hogy a NAK biztosítási szolgáltatási hálózatán keresztül beérkező észrevételeket a biztosítók és a biztosítóegyesületek beépítsék a kárrendezési szabályaik optimalizálásába. A megállapodás szerint a szervezetek rendszeresen egyeztetnek a közös szakmai álláspont kialakításáról, többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által működtetett agro.met.hu kárinformációs honlap adataira vonatkozó szabályozás módosításában. Az együttműködés keretén belül a felek 2017-ben felvilágosító kommunikációs kampányt is szerveznek annak érdekében, hogy felkészítsék a hazai agrárvállalkozókat a klímaváltozás hatásaira.

Forrás: Élelmiszer Online 2017. január

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásait szemlélteti számos természetfotól.

korallzátony ok

ujmexico ok

 

sarki jég ok

az enterprise híd az oroville tó felett okalaszka ok

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top