Close

Századvég: jövőre 5,6 százalékkal növekedhet a fogyasztás

szazadveg jelentosengyorsulhat

 

Növelte a jövő évi GDP-előrejelzését a Századvég Gazdaságkutató Zrt.; azzal számolnak, hogy a magyar gazdaság korábban várt 3,2 százalékkal szemben 3,6 százalékkal bővül.

Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatóban a módosítást a minimálbér és a garantált bérminimum-emeléssel, valamint a munkát terhelő járulékok csökkentése nyomán bekövetkező magasabb béremelkedéssel indokolták, ami miatt a háztartások rendelkezésre álló jövedelme a korábban vártnál nagyobb mértékben nőhet.

Megjegyezték azt is, a 2017-re vonatkozó makrogazdasági előrejelzést a szokásosnál is több bizonytalanság övezi, és a gazdaságkutató nem zárja ki azt sem, hogy a növekedés a vártnál nagyobb, 4 százalékot is meghaladó lehet.   A fogyasztás 2017-ben a korábban várt 3,6 százalékos ütem helyett nagyobb mértékben, 5,6 százalékkal nőhet – közölte a gazdaságkutató, hangsúlyozva, hogy a fogyasztás bővülése nem a lakosság eladósodásán, hanem a rendelkezésre álló jövedelem bővülésén keresztül történik. A bérek növekedése a kormányzati intézkedések hatására 10,7 százalékos lehet, ezen belül a versenyszféra bérnövekedése 11 százalékot tehet ki.

A Századvég az idei harmadik negyedéves, 2,2 százalékos növekedési adat után továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számít 2016-ban.
Idén a növekedés motorja a fogyasztás bővülése lesz, míg a beruházások visszaesése fékezi a növekedést. Ez utóbbi az uniós források átmeneti elapadására vezethető vissza, ami miatt a gazdasági szereplők elhalasztják beruházásaikat, megvárják, amíg azokat olcsóbban tudják végrehajtani – írták.

Jövőre már a beruházások volumene is pozitívan járulhat hozzá a gazdaság növekedéséhez, a Századvég várakozásai szerint a bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a korábban vártnál némileg nagyobb, 4,8 százalékos lehet.

A növekedéshez egyaránt hozzájárulhat az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó támogatások felfutása, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint a társasági adó mértékének csökkentése 10, illetve 19 százalékról 9 százalékra.

A külkereskedelem egyenlege a korábban vártnál gyengébben alakulhat, ezt egyrészt a lanyhább külső kereslet miatt kevésbé növekvő export, másrészt pedig a nagyobb belső kereslet miatti magasabb import okozhatja.

Az infláció mértéke az idén 0,3, míg jövőre 2 százalék lehet. A jövő évre várt magasabb inflációhoz egyaránt hozzájárulhat az olajárak növekedése, valamint a növekvő bérszínvonal miatt bővülő kereslet – közölte a Századvég.

A gazdaságkutató szerint továbbra is kedvezően alakul a költségvetés helyzete, idén rekord alacsony, GDP-arányosan 1,2 százalékos lehet a hiány, míg jövőre 2,1 százalékot tehet ki a deficit.A közleményben hangsúlyozták: a költségvetés kedvező helyzete teremtette meg a lehetőséget a járulékok csökkentésére, valamint a kormányzati kiadások növelésére például az oktatás és az egészségügy területén, de a Századvég számításai szerint az adócsökkentések és kiadásemelések ellenére is 2017 lesz sorozatban a hatodik olyan év, amikor a maastrichti kritériumként megfogalmazott 3 százalék alatt lesz a hiány.

Jövőre az alappályánál kedvezőbb növekedéshez hozzájárulhat például a magyar termékek és szolgáltatások iránt megnyilvánuló nagyobb külső kereslet, amelyet a német és francia választások miatt valószínűsíthető konjunktúra segíthet. A kedvező tényezők közé sorolták a fogyasztáshoz kapcsolódó belső kínálat felfutását és az importhatás csökkenését, az egységes, 9 százalékos társasági adókulcs hatását a beruházásokra, valamint az egyéb gazdaságélénkítő kormányzati intézkedéseket és a közszféra további bérrendezéseit, amennyiben erre a költségvetés mozgástere lehetőséget biztosít.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top