Close

Bekerült a szárazföldi állati táplálékláncba a BP-katasztrófa olaja

Fotó: ecowatch.com

A BP olajipari óriás Deepwater Horizon nevű kitermelő tornyának 2010-es robbanásakor kiömlött olaj maradványait fedezték fel szárazföldi állatok által elfogyasztott madarak tollán és emésztőrendszerében louisianai kutatók.

A kutatócsoport a tengerparti veréb (Ammodramus maritimus) tollait és emésztőrendszerét vizsgálta és azonosították a kiömlött olajból származó szenet. Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmányuk szerint ez az első alkalom, hogy kimutatták, az olajkatasztrófa során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába – írja a BBC News.
A tanulmány a tengerparti verebet és a louisianai mocsárvidék talajüledékét elemezte. A tudósok megvizsgálták a fertőzött üledéket és a Deepwater Horizon kémiai jellemzői után kutattak. Ezután tíz madár tollazatát és emésztőrendszerét alaposabban is elemezték, hogy kiderítsék, mennyire épült be az olaj a verebek szöveteibe.
A BP brit olajipari óriás Mexikói-öbölben lévő, Deepwater Horizon nevű olajkitermelő tornyán 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűz ütött ki: tizenegy munkás meghalt, 1500 méteres mélységben heteken át áramlott nyersolaj és földgáz az öbölbe, becslések szerint mintegy 790 millió liter ömlött a vízbe. Szakértők szerint az összes kiáramlott olaj 10-15 százaléka lesüllyedt a Mexikói-öböl fenekére. Ott bekerült a táplálékláncba és károsítja a halakat és korallokat.
Mint Bonisoli Alquati, a kutatás vezetője a BBC Newsnak kifejtette, kutatásuk rávilágít arra, hogy az olaj nem marad ott, ahol kiömlött, nagy valószínűséggel más ökoszisztémákban is megjelenik. Hozzátette, úgy véli, a jövőben a mélytengeri olajkitermelés kockázatelemzéseinél figyelembe kell venni mind a tengeri, mind a szárazföldi ökoszisztémákat, mivel rengeteg állat él a két rendszer elmosódó határán.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top