Close

Visszatérés gyökereinkhez az étkezésben is

szamoca ok

Egyre nő a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből készült termékek népszerűsége.

rosehip ok

Egyre népszerűbbek a vadon gyűjtött erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek. A népszerűségük egyik oka az, hogy az alapanyagaik általában olyan területekről származnak, amelyeket nem kezeltek vegyszerekkel.

A vadnövények az adott erdő vagy mező gazdájának a tulajdonában vannak, ezért az ilyen növények gyűjtéséhez a terület tulajdonosának hozzájárulására és engedélyére van szükség.

Az állami erdőkben kis mennyiségek, személyes szükségletre gyűjthetők. Védett természeti területeken is lehet növényeket gyűjteni, de természetesen csak a környezetvédelmi szabályok betartásával, és csak a nem védett növényeket.

berries ok

Az erdei gyümölcsök az egyik évben nagyon sokat teremnek, a következő évben pedig előfordulhat, hogy szinte semmit. Mivel ezeket a növényeket nem kezelik vegyszerekkel, jóval kiszolgáltatottabbak az időjárásnak és a kórokozóknak, ezért nagyon változó a termés mennyisége. Így a feldolgozók sem tudják előre kiszámítani, miből mekkora árukészletük lesz majd.

nature ok

A problémára megoldást jelenthet, ha a feldolgozók hűtőházakból vásárolják az alapanyagot. Több olyan cég is van, amely vadon termő gyümölcsök felvásárlásával, tárolásával és értékesítésével foglalkozik. A hűtőházak olyanoktól vásárolják fel a gyümölcsöket, akik a begyűjtött termények eladásából egészítik ki a keresetüket.

Az erdei gyümölcsökből és növényekből készült termékek sem kerülhetnek ellenőrzés nélkül kereskedelmi forgalomba, az élelmiszer-biztonság érdekében biztosítani kell a nyomon követhetőségüket.

A gyűjtésnek az elmúlt évig elég nehézkes jogi korlátai voltak. Ma már könnyített módon lehet megfelelni az adózási és egyéb feltételeknek, ennek köszönhetően a jövőben remélhetőleg többeknek lesz lehetősége arra, hogy erdei és mezei növények begyűjtésével foglalkozzanak.

berry ok

blueberries ok

wild blueberries ok

Forrás: M1, Magyar Gazda 2016. november 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top