Close

Őszi finomság

pumpkin ok

Sütőtökrajongók! 12 recept, ami bearanyozza a szezont

pumpkin1 ok

Az ősz egyik sztárja a konyhában sütőtök: esszük sütve, főzünk belőle levest, egyre több és jobb sütőtökös receptet próbálunk ki, és így is van ez jól. A sütőtök sokoldalú alapanyag, még akár az egészséges étrend különböző irányzataiba is be lehet illeszteni.
Néhány hasznos információ, amit jó tudnia minden sütőtökrajongónak.

pumpkins ok

8 dolog, ami miatt szeretjük a sütőtököt
Finom, egészséges, ráadásul az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrás a tök.
    90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, sülve különleges csemege
    Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, ám annál gazdagabb A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, de bőven van benne karotin is. Ásványi anyagok bő forrása, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vértisztító, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású.
    Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata is.
    A sütőtök kipréselt leve is aranyat ér: ha megfázáskor elkortyolgatjuk, gyógyítja a gyulladt nyálkahártyát, de töklé fogyasztásával csökkenhet az asztmás rohamok gyakorisága, az allergikus tüsszögés és köhögés. Pakolásként használva A-vitamin-tartalma gyógyír a pattanásos bőrre.
    A leghatékonyabb ásványianyag- és vitaminforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ebből akár naponta fogyaszthatunk 1-2 kiskanálnyit.
    Jól eltartható nyersen, és a hideget is egészen jól tűri. Az egészben vásárolt tök akár hetekig is eltartható sötét helyen.
    Édeskés, de alapvetően semleges íze miatt nagyon jól állnak neki a fűszerek: a sáfránytól a vanílián keresztül a fahéjig hosszú a sütőtökkel harmonizáló fűszerek sora, de nagyon jól illik hozzá a narancs és a kókusz is.

fajtak ok

 
A sült tök készítésének titka

tok ok

Sütésre inkább a hosszúkás, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a klasszikus tök. A legjobb, ha a legsárgább fajtáját választjuk: nemcsak a húsa, de magjának fogyasztása is biztosan jó hatással lesz szervezetünkre.

    Alaposan megmossuk, majd megtörölgetjük a sütőtököt.
    Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.
    A tököt feldaraboljuk, magjait eltávolítjuk.
    A darabokat a sütőpapírra tesszük és sütőbe toljuk 80-90 percre.
    Ha nem puhult meg eléggé, visszatoljuk a sütőbe.
    Ha pirultabban szeretjük, akkor a 80 perc letelte után növeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra és toljuk vissza a tepsit további 5-10 percre.

Forrás: NLCAFE 2016. október

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top