Close

Természet adta kincs

hernad1

A Hernád völgy közepén található Hernádszentandráson olyan 20-25 aranykoronás földek vannak, amilyenekre Tokaj-Hegyalja szőlősgazdái is csak álmukban mernek gondolni. A középkötött réti öntéstalaj a Hernád hordalékával gazdagodott évszázadokon át. A régi falusiak szerint a folyó olyan volt, mint a Nílus: mindig megtermékenyítette a földeket. Évszázadok óta az élni akarást és élni tudást bizonyítja, hogy itt alkották meg 1634-ben Magyarország legrégebbi írott Falutörvényét.

„Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”

Kassa és Miskolc között félúton
Hernádszentandrás egy 445 lelkes magyarországi kis település, Miskolctól 35 kilométerre, a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található. Ezen a gyönyörű vidéken 25-30 éve megtört ugyan a fejlődés, eltűnt a horizont, megszűnt a funkció…, most viszont pontosan ez a kitaposatlan út, szűz föld kínálhat újra bőséget, termést, egészséget, Életet…

„Az ország egyik legszebb, legérintetlenebb térsége a miénk, kellően közel a gazdasági vérkeringés csomópontjaihoz, és kellően távol azoktól, hogy mindennap meghallhassuk a természet üzenetét…”

Valami ébredezik Abaújban, valami van a levegőben, valami azt súgja hogy a következő évek nagy lehetőségek kapuit nyitogatják majd a térség számára.

Hernádszentandrásból BioSzentandrás
Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, 2010 decemberétől kezdődően egy olyan – helyi adottságokra épülő-üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei. A termékszerkezet megteremtésével, az árképzéssel, a rugalmas értékesítési rendszerükkel, az egyre növekvő partneri hálózatukkal elérték, hogy BioSzentandrás a térség legnagyobb öko-gazdaságává vált.

A 2,5 hektár a művelésbe vont terület, a policarbonát melegház, a mintegy 1000 négyzetméternyi fóliasátor, a korszerű öntözési rendszer is segíti a 12 hónapossá váló zöldségtermesztést. A fűtést környezetbarát módon működtetik, tároló kapacitásként egy hűtőkamra és pincék, valamint egy termékraktár állnak rendelkezésre.
Mintegy 25 féle zöldséget és 30 fajta fűszernövényt termesztenek, 2000 négyzetméter az eredeti francia levendula ültetvényük, a bogyós gyümölcseik-josta és feketeribiszke- is termőre fordultak, 2015 őszén további 1 hektáron gyümölcsöst telepítettek.
2015 nyarától működik az „Ízek Háza! Feldolgozóüzem – melyből termékkülönlegességek széles választéka kerülhet az asztalokra-, a napkollektoros szárító és aszaló egység, a kézműves termékeket egy korszerűen felszerelt helyiségben készítik, a vásárlókat pedig a „BioSzentandrás Kertészet” mellett egy hangulatos termékbemutató szoba is fogadja a „Minden ami…” épületben…

„Ha visszagondolunk a mögöttünk hagyott évekre, olyan érzéseket éltünk meg, mint amikor egy család összefog arra, hogy megépítik a házukat. Tudják, mit akarnak, de azzal is tisztában vannak: nem áll rendelkezésükre minden forrás, azt menetközben kell előteremteniük. Így vagyunk ezzel mi is, tégláról-téglára építkeztünk tudatosan… S eközben a szemünk előtt egy országos márka is született, Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett…”

hernad2

Falusi ízektől Európa asztaláig
A biokertészet, a helyi csapat, az egész BioSzentandrás lelkülete, zamata, színei, üzenete, hite és hitelessége mára egyaránt széles körben ismertté és elismertté vált. „Fertőzni” igyekszik a gyermekeket, felnőtteket, családokat ízeivel, az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával, kicsit divatot is teremtve mindannak, ami természet, ami természetes.

Önálló értékesítési rendszer és partnerhálózat alakult ki. BioSzentandrás a beszállítója és stratégiai partnere a Magyarország legjobb vidéki étterme címet is elnyerte encsi Anyukám Mondta étteremnek, valamint a legjobb 100 magyarországi között szereplő miskolci Végállomás Bistorantnak. „BioSzentandrás, mint egy nagy család”, a fizikai és szellemi dolgozók, az adminisztratív és kreatív munkatársak csapata Európa figyelmét is felkeltve 2013-ban Európai innovációs Díjában részesült.

A 2015. évi kiemelt eseménye volt, hogy 342 pályázó közül BioSzentandrás egyedüli magyarként bekerült a legjobb 16 közé az Európai Befektetési Bank által meghirdetett „Szociális Innovációk Európai Versenyén”, és részt vehetett a prezentációs döntőben Milánóban 2015 szeptember 24-én.

hernad3

Gyarapodó nagy család
A mögöttünk lévő sikerek után az előttünk álló esztendőkben minden eddiginél markánsabb, a gyarapodás felé vezető lépéseket tesz BioSzentandrás.

„Minden feltétel összeállt ahhoz, hogy kiszámíthatóan, egyre növekvő mennyiségben azt termelhessük és készíthessük el Önöknek, amit igazán megszerettek az elmúlt években…”

Kiváló szakemberek és egy lelkes csapat dolgoznak azon, hogy BioSzentandrás újabb partnerek bevonásával megteremtse, és az országban egyedülálló módon térségi méretűvé formálja az ökológiai termékek, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komplex kínálat…

Üveges Gábor polgármester szavait idézve: „Magyarországnak a VIDÉK az egyetlen tartaléka, az egyetlen hátországa, az újrakezdés földje. Az a hely, ahol a csend tapintható, a természet egysége – melyet az emberi civilizáció szétzilált – még megteremthető, az illatok és az ízek harmóniája napi valóság, ahová az Ember ösztönösen vágyódik, ahol az Embernek jólétezni…”

Szerző: László Martyin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top