Close

Még utoljára kint hagytuk a valóságot

Áprilisban az idén 5. születésnapját ünneplő Budapest Park szervezői mindent megígértek a sajtótájékoztatón: modernebb technikát, nagyobb táncteret, változatosabb programokat, s természetesen, ami a legfontosabb: jobbnál jobb koncerteket és híresebbnél híresebb előadókat.

S most, hogy az ország legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye lezárta ötödik évadát; kérdés, a tavaszi ígéretekből mi mindent váltottak valóra? Mindent. A magyar könnyűzenei élet legnagyobb nevei gyakran több mint 11 ezer embert táncoltattak meg egyszerre, rengeteg lemezbemutató és nem egy születésnapi koncertre is a Park színpadán került sor. A magyar sztárzenekarokon túl a nemzetközi underground szcéna ismert képviselői is szívesen zenéltek a Soroksári úti szórakozóhelyen A látni-és hallanivalót a megújult vizuál, a hatalmas LED kivetítők, a legjobb fény-és hangtechnikai eszközök tették tökéletessé. A magyarok szívéhez idén igencsak közel álló foci eb fontosabb meccseit is egy hideg csapolt sör mellett élvezhették a sportszeretők, a kisgyermekes családoknak pedig kéthetente a Mizo Pöttömkert nyújtott kikapcsolódást.

Szinte nem volt olyan nap idén a Parkban, mikor nem egy hazai vagy nemzetközi zenész mulatatta volna a nagyérdeműt , esetleg egy neves DJ-k ugráltatták volna meg a fiatalabb ésgyakranaz idősebb korosztály képviselőit.

Az idei nyaram jelentős részét a Park színes fái alatt töltöttem, egy fárasztó munkahét után a kedvenc fellépőim koncertjén engedtem ki a fáradt gőzt. A gyakran hajnalig tartó táncolások után mindig fáradtan, de jókedvűen tértem haza. Rengeteg, életre szóló élménnyel gazdagodtam. Biztosan egyik legemlékezetesebb koncertélményem marad a Sziget afterpartyjaként beharangozott Foals-Slaves-Crystal Fighters szentháromság parádéja, de ZAZ francia sanzonjainak emlékére is a hideg futkos a hátamon. Hatalmasat pogóztam a Cloud9+ koncertjére, hajnalig buliztam az Ivan and the Parazol estéjén, a Halott Pénzes fiúk darabokra törték a szívem, amit végül Billy Talent gyógyított meg.

Most, hogy eljött az ősz, a nappalok egyre rövidebbek és az esték egyre hidegebbek, a Park is bezárta kapuit. Mivel egész nyáron ők szervezték a legnagyobb bulikat, így önmagukhoz híven a nyár búcsúztatása sem történhetett átlagosan. Így került sor a Kapuzárási Piknik névre keresztelt őszi minifesztiválra. A cél pusztán egy utolsó, de a legnagyobb nyárbúcsúztató party megszervezése volt. Nagy feladatnak tűnt, de ha azt nézzük, hogy a line upban olyan előadók kaptak helyet mint a Punnany Massif, a Vad Fruttik vagy Example, azért a siker – ha titokban is – de borítékolható volt.

Én a péntek esti, tipikusan egy dolgos hetet lezáró, könnyed lazítás helyszínéül választottam a Parkot. Aznap a Vad Fruttik zenélt az Esti Kornél társaságában.

Az Esti Kornélakiknek koncertjét első ízben ténylegesen azért kerestem fel, hogy halljam, kik is tetszelegnek egyik kedvenc irodalmi alakom nevében, majd mondhatni rendszeres koncertlátogatójukká váltamindította az estét. Éppen szükségem volt egy kis jóleső melankóliára, amit Bodor Áronék tökéletesen biztosítottak.

Nyolc óra után néhány perccel érkeztek meg az est főfellépői. Számomra a Vad Fruttik mindig is egyet jelentett a tinikorommal. Ők az azóta már a jobblétre szenderült Zöld Pardon világot jelentő deszkáin próbálgatták zenei tudásukat, én pedig gimnazistaként a színpad előtt feszegettem saját határaimat. Én még értem, mikor a muttert arra kérik, hogy dobjon le szotyira pénzt, átérzem, milyen egy tiniszív, mikor senkije sincsen és röstelve bevallom, de a pillepalackos vörös kólával keverve engem is elrepítetett egyszer-kétszer a holdra. Tudom, hogy lehetek én is az egyetlen, ismerem az érzést, mikor szemben állok a nappal és ettől kicsit minden lassabb. A Tudom milyen album dalai jók, ügyesen megkomponáltak, de már nem az én világképemet tükrözik.

Talán nem is a zenekar változott sokat, hanem én magam nőttem túl az ivás-bulizás-csajozás, pasizás mint hétvégi program kombináción, mert valljuk be, Likó Marciék szövegeinek jelentős része ennek a hármasnak a kombinációjára épül. Mondjuk az én időmbenami azért még éppen, hogy egy évtizede volt – a Vad Fruttik meséi még minid szó szerint értendőek és maximálisan helytállóak voltak. Manapság a fiatalok boroskóla helyett (amit annak idején a megspórolt büfépénzből dobtunk össze) a vodka-energiaitalra esküsznek és a téren való bandázás helyett már a közösségi oldalakon mulatják az időt. Szerencsére a harmincas generáció képviselőin túl a mostani tizen-huszonévesek is együtt kiabálták a refréneket, de talán nekik már nem ugyanazt jelentette egy-egy versszak, mint nekem.

Kicsit meg is könnyeztem a koncert végét, de a tinédzser korom keserédes nosztalgiájának bánata azonnal tovaszállt a Necc party minősíthetetlen számai hallattán. ( A Necc Party, ahogy a neve is utal , egy olyan DJ szettet jelez, melyben a lemezlovasokKovács Krisztián, a Fish! zenekar frontemberének vezetésével – a kilencvenes, kétezres évek örökzöldjeit, melyek többnyire a legcikisebb , azaz legneccessebb dalokmixelik.)

Nekem remek volt minden nyár estém a Parkban és úgy hallottam, mind a szombati Punnany Massif és Marge koncerteken, mind pedig a vasárnapi Example bulin hatalmas hangulat és teltház volt. Tehát nem csak a magam, hanem a Budapest Park és az odalátogató valamennyi zeneszerető ember nevében mondhatom, hogy ha csak egy-egy koncert erejéig is, de sikerült kint hagynunk a valóságot.

 

Szerző: Kiaser Vivien

Fotó: Borza Bence

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top