Close

Iskolakezdés együtt! – Segélyakció ötödször

iskolakezd nyito

Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!
• Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökomenikus Segélyszervezet
• 40 hívás a 1353-as adományvonalra most egy tanszercsomagot jelent

Iskolakezdés együtt címmel hirdet országos adománygyűjtést az Ökomenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az össze fogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonal hívásával, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.

Soknak kihívás, van, akinek megoldhatatlan akadály.
A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítanak a gyermeküknek – ezt erősítette meg Kutatópont sajtótájékoztatón ismertetett friss reprezentatív felmérés. Az Ökomenikus Segélyszervezet felkérésére készült kutatást ismertető Székely Levente, kutatási igazgató elmondta, hogy a megkérdezett felnőtt magyar lakosság kétharmada, azaz a válaszadók 70 %-a nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdéssel járó kiadások jelentős, nehezen megoldható kiadást jelentenek egy átlagos magyar család számára. A megkérdezett gyermekes családok 85% önerőből fedezi az iskolakezdés költségeit: ebből 27% gond nélkül meg tudja ezt tenni, 58% azonban csak úgy, hogy más fontos kiadásokat csökkent. 9% csak a tágabb családi vagy baráti körtől kölcsönkérve tudja fedezni az iskolakezdést. A válaszadók aránya nem változott jelentősen egy évvel azelőtthöz képest. Hogy a beiskolázás költségeit fedezni tudja, a megkérdezett gyermekes családok 44% az élelmiszerre fordított kiadásokat kénytelen csökkenteni, 24% pedig a kötelező csekkek, számlák befizetését halasztja későbbre. 23% pedig egyéb kiadásaiból farag le az iskolakezdés érdekében. A taneszközök megvásárlása során az iskoláskorú gyermekkel vagy gyermekekkel rendelkező válaszadók több mint egyharmada ( 36% ) inkább a minőség, míg felük inkább a gazdaságosság szempontját tartja szem előtt.

iskolakezd 1

Felzárkózás vagy leszakadás?
A kutatás számaira válaszolva Révfalvi Dorottya, a Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője elmondta, hogy a Segélyszervezet művelete annak a 11%-nak szól, akik a legnehezebben tudják megoldani a beiskolázást. A tanévkezdés az iskolás családok felének nehezen megoldható a akadály az iskolakezdés, ami azt is jelenti, hogy nagyon törékeny számokról beszél a felmérés, hiszen egy váratlan betegség, munkanélkülivé válás vagy extra kiadás azonnal krízishelyzetet okozhat. Ezt a tételt igazolja a kutatás azon eleme is, hogy 44 százaléknak máshonnan kell forrásokat átcsoportosítania az iskolakezdésre. Az pedig, hogy egy-egy család más és más forrásokat csoportosít át, igazolja a Segélyszervezet elgondolását, hogy fontos a személyre szabott támogatás, hiszen kinek tanszer, kinek tornaruha, másvalakinek pedig az ünneplő ruhára nincs pénze. Az iskolakezdés költségeit bemutató számok arányában elmondható, hogy a Segélyszervezet iskolásonként adott 10.000 forintos támogatása jelentős segítséget nyújt a családoknak. A felmérés évről évre megjelenő és nagyjából hasonló arányszámai alapján pedig jól látható az iskolakezdés együtt! Kampány jelentősége, hogy nem egyszeri akcióként jelent meg csupán, hanem folyamatosan, idén most már 5. alkalommal segít a rászorulókon.
A Segélyszervezet látókörében sok olyan család van, akik számára az iskolakezdés a kiadások miatt a felzárkózás helyett a további eladósodás, leszakadás veszélyét hordozza. Sok gyermek megfelelő eszközök nélkül kénytelen kezdeni a tanévet, mert szülei nem tudják megvásárolni a szükséges iskolaszereket. Az ő esélyeik már az első becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál –tette hozzá Révfalvi Dorottya. Az iskolakezdés együtt segélyakciót 5. éve vezető szakember személyes történeteken keresztül érzékeltette, hogy egyes családoknak milyen meghatározó segítséget jelent az a támogatás, amit az Ökumenikus Segélyszervezettől kaphatnak ebben az időszakban. Ezen családok számára a tanévkezdéssel járó, gyerekenként több tízezer forintos egyszeri kiadás megoldhatatlan feladat. A szociális szakember elmondta: Az 1000 gyermek, aki az ökumenikusok Iskolakezdés együtt! -művelet keretében kap segítséget, a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lett kiválasztva a nyár folyamán, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. Az Ökumenikus Segélyszervezet számára fontos, hogy ne csak a tankönyvek, íróeszközök beszerzésében segítsenek lehetőség szerint, hanem ahol szükség van rá, tornaruha, ünneplő, a bérlet, vagy az alapvető ruházat megvásárlásában is segíteni tudjanak. A program keretében a hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai

Erdélyi magyar gyermek kap beiskolázási segítséget! Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek programjaiban résztvevő, mintegy 300 diák felzárkózását támogatja egész évben.

iskolakezd 2

Széleskörű összefogás: sok kicsi sokra megy
Wolf Kati idén már 5. éve csatlakozik az adománygyűjtéshez a kampány arcaként. Az önkéntesként évek óta a Segélyszervezet munkájában résztvevő népszerű énekesnő a sajtótájékoztatón elmondta: „Az évek során számos igazán rászoruló családhoz jutottam el az Iskolakezdés együtt! akció keretében, és mindig öröm volt látni a meghatott, vidám arcokat, minden esetben megtapasztaltam, hogy jó helyre kerül a segítség, legyen az iskolaszer, tornacsomag vagy éppen ünneplő ruha. Reméljük, hogy idén is sikerül megtölteni az 1000 iskolatáskát első becsengetésig, melyhez mindenki összefogását kérem!”- buzdított Wolf Kati.
Az összefogáshoz idén is a megszokott módokon lehet csatlakozni – ismertette a gyűjtés részleteit Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója. Már él az 1353-as adományvonal, melyre minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent. Szintén elérhető már a Segélyszervezet innovatív online adományozási felülete a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdes oldalon, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával tetszőleges összeget lehet adományozni. Idén is a gyűjtés stratégiai partnere a Magyar Posta, így a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat. A Posta a csomagok célba juttatása mellett kommunikációs partnerként is segíti, hogy a felhívás minél több emberhez eljusson.

Szerző: L.Martyin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top