Close

Lóvasút és BUR-vasút

Kötöttpályás közlekedésünk másfél évszázados történetéből nyújt áttekintést a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítása az Újpesti Városháza Pincegalériájában. A Lóvasút és BUR-vasút történetét bemutató tárlat az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjteménnyel közös szervezésben valósult meg, és október 2-ig tekinthető meg.

150 éve, 1866. augusztus 1-jén indult meg a villamosközlekedés elődjének is tekinthető menetrendszerinti lóvasútforgalom a pesti Széna (ma: Kálvin) tér és Újpest között. 120 éve, 1896. január 12-től szállított utasokat először villamos – a BUR-vasútként ismert cég égisze alatt – a mai Lehel tér és Újpest között, illetve a Megyeri kápolnáig. A kiállítás a kettős évforduló kapcsán kötöttpályás közlekedésünk másfél évszázados történetét tekinti át korabeli fotók és műtárgyak segítségével.
A kiállítás Pest-Buda, majd Budapest utcaképét a 19. században meghatározó lóvasúti utazásokról, a lóvasúti üzemről, valamint a villamosforgalom kialakulásáról és napjainkig tartó történetéről szól.
A lóvasút mellett a BUR-vasút már jól mutatja a lóvasútnál is korszerűbb találmánynak, a villamosnak a megjelenését Újpesten is. A villamos alig hat évvel azt követően jelent meg Budapesten (1887), hogy 1881-ben egy német mérnök, Werner Siemens feltalálta azt. A millennium évében, 1896-ban – amikor a Közlekedési Múzeumot is alapították – indult meg a forgalom a BUR-vasút vágányain.
Az utasok kegyeiért versengő több közlekedési társaság egyike volt a Budapest-Újpest-Rákospalotai Villamos Közúti Vasút Részvénytársaság. A BUR-vasút ugyan nem tartozott a „nagy” közlekedési vállalatok sorába, azonban Budapest, valamint az egyre fejlettebb, ipari arculatú Újpest és a mezőgazdaságáról híres Rákospalota között fontos közlekedési szerepet töltött be. A BUR-vasút vágányain jelentős teherforgalom is volt, éppen a gyorsan épülő Budapest és Újpest miatt.
A közúti vasút 150 évét nem sok európai város ünnepelhette Budapest előtt. A lóvasút ugyanis 1866-ban, a legtöbb nagyvárost megelőzve jelent meg a magyar fővárosban. A Közlekedési Múzeum fontosnak tartja, hogy ezt az örökséget ápolja.
A tárlat látványos eleme egy a korabeli villamos utasterét megidéző enteriőr, ahol a látogató kipróbálhatja, milyen lehetett falécezett üléseken utazni. Megtekinthető számos eddig ritkán látott lóvasúti és villamosjegy, valamint részben korabeli, részben a BUR vasút egykori vonalain legutóbb üzemelt villamosjáratok viszonylattáblái is.
A Közlekedési Múzeum fotóarchívumának és tárgyi gyűjteményeinek, valamint az Újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény anyagaiból a kurátorok által gondosan válogatott tárlat ugyan csak két hétig látható, de addig is tárlatvezetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal (szeptember 25. és október 2.) várják az érdeklődőket. A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 17. és október 2. között hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Cím: Újpesti Városháza Pincegaléria 1041 Budapest, István út 14.

Közlekedési Múzeum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top