Close

Borászatunk (is) remekül teljesít

Frittman ok

Mik azok az óriási betontojások a borászatokban?
 
Több francia borászatban is megjelentek bizonyos furcsa, hatalmas betontojások. Néhány még tréfás festért is kapott, de vajon mire használják őket?
Mik azok az óriási betontojások a borászatokban?
Az óriási tojások voltaképpen cementtartályok, ahogy azt Christelle Guibert, a Decanter kóstolóinak szervezője elmondta. Mivel roppant szokatlan, hogy ilyeneket látunk a pincékben, azt is gondolhatnánk, hogy újkeletű dologról van szó, pedig korántsem.
boros ibrik ok 
Az első ilyen „betontojást” Michel Chapoutier tervezte az 1920-as években, és egy francia cég azóta gyártja ezeket a hatalmas tartályokat, 6 és 16 hl-es változatok léteznek belőlük.
Miért épp tojás?
középkor ok 
A furcsa forma oka, hogy ebben folyamatosan tud áramlani a benne érlelt bor, ez pedig igen homogén folyadékot eredményez. A vastag falak remekül hőszigetelnek, így az erjedés során is igen stabil marad a folyadék hőmérséklete és elkerülhető a mesterséges hűtés is.

Guibert beszámolt róla, hogy 10 hónapig érlelt párhuzamosan bort cementtojásban és acéltartályban, a végeredmény pedig azt mutatta, hogy a tojásban érlelt bor sokkal szebb struktúrájú.
 bacchus ok
Persze két dolog miatt is érdemes meggondolni a betontojások beszerzését. Az egyik a rendkívül borsos áruk, a másik pedig a súlyuk: a 16 hektóliteres változat több mint 2 tonna. Szóval a szállítása sem könnyű feladat.

kokeny ok

Forrás: Borászportál – KG 2016. augusztus 15.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top