Close

Lehet, hogy meglepő, de megéri kipróbálnii

gyógytea ok

Ezek a gyógynövények segítenek a nyári bajok ellenmérlrgen ok

A napfény, a rekkenő hőség, a nagy kirándulások és strandolások nem mindig veszélytelenek. Áldozatává válhatunk a legkülönbözőbb nyári betegségeknek, melyek ellen olykor elég bevetnünk néhány gyógynövényt, és máris jobban érezzük magunkat.

kimérve ok

A hőség és a frontok okozta panaszok kezelése
Izzadás ellen:igyunk meg naponta három csésze zsályateát: egy teáskanál tealevelet forrázzuk le fél liter forró vízzel, hagyjuk ázni tíz percig, majd szűrjük le.
Külsőleg, gyógyfürdőként alkalmazhatjuk az apróbojtorján, a tölgyfakéreg és a zsálya 3:2:1 arányú keverékéből készített főzetet : 4 evőkanálnyit főzzünk 15 percig egy liter vízben, szűrjük le, majd öntsük fürdővizünkhöz, és tartózkodjunk benne 15-20 percig. A teákban levő cserzőanyagok összehúzzák a verejtékmirigyeket, és így csökkentik az izzadást.
Hónaljizzadás esetén: lemosóként alkalmazhatunk egy marék tölgyfalevél és mezei zsurló keverékéből készült főzetet : 1 liter forró vízzel öntsük le a leveleket, majd hagyjuk kihűlni.
Lábizzadás esetén: diólevélből, kamillából, cserszömörce levélből főzzünk egy liter teát, és ha lehűlt, adjuk hozzá lábvizünkhöz.

Fejfájás ellen: a citromfű, a macskagyökér és a galagonyavirág 2:3:5 arányú keverékéből készült tea segít, ha a fejfájást az időjárás-változás vagy a kánikula okozza. Egy evőkanálnyi gyógynövény-keveréket forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 1-2 alkalommal 2 dl-t fogyasszunk belőle.

A napfény okozta problémák kezelése
Napégés esetén: a keletkezett bőrpírt megszüntethetjük, ha hideg kamilla, körömvirág vagy levendula teával borogatjuk.
Bőrszárazság esetén: segít, ha éjszakára olívaolajjal, orbáncfűolajjal vagy körömvirágos krémmel kenjük be a kiszáradt területet.
Szeplők, májfoltok halványítására: alkalmazhatunk kövirózsás, gyermekláncfüves vagy uborkás bedörzsölést, de hatékony a citromleves borogatás is: öntsünk friss citromlevet egy vattapamacsra, majd esténként borogassuk a foltos területet 5 percig, három héten át.

Strand-bajok ellen
Lábgomba esetén: lábvizünkhöz öntsünk diólevélből, tölgyfakéregből, illetve fehérürömből készült teát.
Hüvelyi gombás fertőzés okozta fehér folyás esetén: ülőfürdőként vagy hüvelyöblítésre alkalmazhatjuk a cickafarkfű virág, a diólevél és a keskenylevelű útifű 2:5:5 arányú keverékéből készült teát naponta egyszer – 1 evőkanálnyi mennyiséget főzzünk 5 percig 2 liter vízben.

Rovarcsípések kezelése
Darázscsípés esetén: segít a citromleves, jeges bedörzsölés.
Méhcsípés ellen: az útifüves, petrezselymes, levendula- vagy búzacsíra-olajos bedörzsölés mellett hatékony, ha friss hagymaszeletet helyezünk a csípésre.

Allergia esetén alkalmazható gyógynövények
Az allergia természetes kezelése nagyon összetett, a gyógynövények alkalmazása mellett egyéb életmódbeli és természetgyógyászati módszerek is szükségesek a megfelelő eredmény eléréséhez. A leghatékonyabb antiallergiás gyógynövény a cickafarkfű és a kamilla. Naponta kétszer, étkezés után igyunk meg 100 gramm cickafarkfű virág, 90gramm kamilla és 10 gramm  citromfű keverékéből készült teát – 2 evőkanálnyi gyógynövény-keveréket 2dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. Ezen kívül jó eredmény érhető el a diólevélből, orbáncfűből, csalánból, illetve mezei zsúrlóból készült tea fogyasztásával is. 100g diólevél, 100g orbáncfű, 100g mezei zsúrló és 50g csalán keverékéből két evőkanálnyit áztassunk 6-8 órán át langyos vízben, majd forraljuk fel, és szűrjük le. Naponta kétszer, étkezés után fogyasszuk.

választható ok

Forrás: nlcafe.hu 2016. 07. 16.

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top