Close

Magyarország gyógynövény nagyhatalom lehetne

herbdry

Orvosi kamilla, zsálya, citromfű vagy menta – virágkorát éli a természetgyógyászat. Hobbiként vagy saját vállalkozásban is érdemes gyógynövénytermesztéssel foglalkozni, mivel a magyar gyógynövény-készítmények világszerte keresett terméknek számítanak.

Régen önmagában a gyógynövény volt a gyógyszer, s úgy tűnik, most újra felfedezzük a természet kincseit. A gyógynövényeket nem csak a természetgyógyászban használják, a mindennapokban is fontos szerepet kapnak vagy kaphatnának.

A hungarikumnak tartott gyógynövényeket ma már a németek termesztik

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején Magyarország nagyhatalom volt a gyógynövény-feldolgozásban, a szabadon növők mellett 40-45 ezer hektáron termesztettek gyógynövényeket. A rendszerváltást követően az erre a területre szánt fejlesztési források lecsökkentek, megváltoztak a gazdasági körülmények, s ma már alig éri el a 15 ezer hektárt a termesztett terület, s a gyűjtés is nagymértékben visszaszorult, magyarázta Bernáth Jenő, a Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövény Tanszékének professzora a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

dryherbs
Ma már több, korábban hungarikumnak tartott növényt nem mi termesztünk, hanem a németek. Míg régebben nagyon sok bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet exportáltunk, mostanra ezek a növények kis léptékű termesztésbe szorultak vissza.
A kisgazdaságokban termesztett gyógynövényeket magáncélra használják fel, s emellett turisztikai értékük van. Ettől nagymértékben különbözik a versenyképes alapanyag- és termék-előállítás, ez utóbbiban esett vissza a hazai előállítás. Pedig kereslet lenne rá, a kereskedelemben mintegy húszezer gyógynövény-alapanyagot tartalmazó termék található, s ennek jelentős része import alapanyagból készült.

A gyógynövénygyűjtésben nagy lehetőség lenne

Magyarországnak a vadon termő gyógynövények területén lenne nagy lehetősége, tekintettel arra, hogy a nagy gyógynövény-felhasználó országokban – Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában – semmiféle gyűjtés nem történik. Ehhez azonban felvásárló-hálózatot kellene kiépíteni, feldolgozó üzemeket létesíteni, és szabályozni kellene a nemzeti parkokban történő gyűjtés lehetőségét. A nemzeti parkokban ugyanis a hatóságok nem szívesen engedik meg a szedést. Ez érthető akkor, ha nem hozzáértő gyűjtők szedik a növényeket, ezért Bernáth Jenő a képzés fontosságát is hangsúlyozta.

dherb
Lukácsi Tünde, a Mátrix Oktatási Központ felnőttképzési osztályvezetője elmondta: a gyógynövénytermesztés a legnépszerűbb képzéseik közé tartozik. Sokan pusztán azért szeretnének többet megtudni róla, hogy otthon, a saját kiskertjükben termesszenek néhány féle gyógynövényt, illetve megismerjék, hogy melyiket mire lehet használni, milyen gyógyszer váltható ki velük.

Annyi kamilla még nem termett, amennyit ne tudtak volna feldolgozni

Vannak olyan gyógynövények, amelyek akár egy-egy hazai település vagy tágabb környezete gazdálkodását is meghatározhatják. Az egyik ilyen a kamilla, amely Székkutason mindig is fontos volt. Elsősorban e hagyományoknak köszönhetően kezdtek bele most közmunkaprogram keretében a kamillatermesztésbe, hogy a helyi és a magyar gyógynövény-feldolgozókba hazai kamilla kerülhessen.

camomile
A szikes talajon termesztett növénynek nagyon jó az illóolaj tartalma, nem véletlen, hogy nem csak belföldön, de külföldön is nagyon jó híre van, mondta Simon Angelina. A Herbária székkutasi kiszerelő üzemének vezetője hozzátette: Magyarországon még nem termett annyi kamilla, amennyit ne tudtak volna felvásárolni és feldolgozni, a belföldi és az exportigények is kimeríthetetlenek.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top