Ring Magazin

Kedd, 2018. Szeptember 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Ozora és a puszta Illyés Gyula szemével

Ozora és a puszta Illyés Gyula szemével

E-mail Nyomtatás PDF

Állandó kiállítás nyílik Ozorán a Forster Központ által felújított régi Nagyvendéglő barokk épületében 2016. június 25-én, a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A tárlat Illyés Gyula életútján keresztül mutatja be a 20. század első felének világát.


Illyés Gyula "álmai városának" nevezte Ozorát, alkotóéveinek jelentős helyszíne volt a régi Nagyvendéglő barokk épülete, itt írta a Puszták népe és a Petőfi című műveit. A reprezentatív vendéglő épület, amelyben az író és Ozora kötődését bemutató „Amit már majdnem elfeledtél…” című kiállítás kap helyet, Esterházy Fogadóközpont néven információs központként és kiállítótérként is működik.
A Tolna megye világához személyes gyermekkori szálakkal is kötődő Illyés Gyula műveiben számtalan alkalommal jelenik meg a pusztai és a nyüzsgő falusi-mezővárosi élet, amelynek fontos helyszíne volt a barokk Nagyvendéglő épülete. Ennek jellegzetes légkörét a vendéglő egykori söntésének autentikus hangulatú berendezése idézi fel, a látogatók által használható asztalok és eszközök nemcsak a kiállítási tárgyak megtekintésére, hanem a tér használatba vételére is ösztönöznek.
Az író életútjának tematikus állomásait bemutató, hiánypótló anyag is megtekinthető a kiállítótérben, amelyen keresztül szubjektív, Illyés Gyula szemével láttató perspektívából szemlélheti a látogató a helytörténeti és néprajzi vonatkozású tárgyakat, információkat.  Illyés irodalmi szövegei keltik életre a mezővárosi és a pusztai élet képeit felvillantó fotókat, népművészeti és néprajzi tárgyakat, reprodukciókat és installációkat.
Ebbe a különleges miliőbe várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján az „Amit már majdnem elfeledtél…” Ozora és a puszta Illyés Gyula szemével című tárlat, június 25-én, 18.00 órától. A kiállítás kurátora Kodolányi Judit irodalomtörténész. 2016. június 25-26-án (szombaton és vasárnap) a kiállítás ingyenesen látogatható.
www.forsterkozpont.hu           


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

amio 2018szept 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 411 vendég böngészi

bav logo kicsi banner