Close

Több mint zenészek: Emberi Méltóságért kitűntetést kapott az Omega

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, a testület főtitkára adta át az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóságért kitűntetést a magyar könnyűzene két meghatározó alakjának, Benkő Lászlónak és Kóbor Jánosnak, az Omega együttes két művészének.

Az Emberi Méltóság Tanácsa a kitüntetéssel azt a teljesítményt ismeri el, amellyel a díjazottak, illetve az Omega zenekar különösen a rendszerváltás előtti időszakban a szabadságjogokért és a szétszakított Európa egységéért tett.

A korábban Kossuth-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal is jutalmazott együttes 1962-ben alakult, s idén ünneplik fennállásuk 55. évfordulóját.

Az Omega több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében:1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, aTrombitás Frédi és a rettenetes emberek. Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából elkészült az első önálló tévéshow, aTízezer lépés – Omega Show. Elsőként jutottak ki az Egyesült Királyságba, a magyar zenekarok közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon. Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekarkísért (az 1973-as Omega 5 című albumon), valamint a magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója. Elsőként jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban.

Napjainkban az Omega továbbra is aktívan működik, jubilálásuk alkalmából az együttes vallásos témájú dalainak válogatását az Omega Oratóriumot adja elő szimfonikus kísérettel és kórus közreműködésével. Az év folyamán számos vidéki és budapesti helyszínen mutatják be az áthangszerelt Omega dalokat.

A díjátadón Kóbor János énekes elmondta, hogy ez az elismerés azért is különleges számukra, mert művészi teljesítményükön túl emberi mivoltukat is díjazza.

Benkő László, a zenekar szintetizátorosa pedig meghatódottan tette hozzá, hogy ők akkor, fél évszázaddal ezelőtt nem gondolták, hogy pusztán a zenéjükkel megannyi fiatalnak adják meg a szabadság érzetét.

Az elmúlt években az Emberi méltóságért kitüntetést számos jeles közéleti személyiség vehette át. Többek között Törőcsik Mari, Jókai Anna, Kányádi Sándor és Bodrogi Gyula is részesült az elismerésben.

 

Szerző: Kaiser Vivien

Fotó: Csudai Sándor

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top