Close

A sas és az ember

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program keretében, a BOOKR Kids Mesetár együttműködésben jelentette meg „A sas és az ember” című mesét digitális formában. A mese ingyenesen letölthető App Store: https://goo.gl/nLz9fd és a Google Play: https://goo.gl/kaaCNd webáruházakból táblagépre, okostelefonra.

A modern természetvédelem egyik felismerése, hogy ez nem lehet hatékony a lakosság minél szélesebb körű bevonása nélkül. Ennek keretében a legfontosabb, ugyanakkor legnehezebb feladatok egyike a ma gyerekeinek, mint a közeljövő döntéshozóinak és gazdálkodóinak a megszólítása. Jelentős részben ezt a célt szolgálják az MME közösségi madarász eseményei, Madarász ovi, Madarász suli és Madárbarát kert, Tavaszi madárles programjai, madárgyűrűző táborai, oktatási segédanyagai, „Csipogó” gyermekhonlap-felülete, YouTube csatornája is.
Hazánk egyik legjelentősebb, az Európai Unió döntéshozóit is támogatásra késztető problémája a ragadozómadarak ellen elkövetett illegális cselekmények, ezek között is kiemelten a mérgezéses esetek nagy száma. Ez sajnálatos módon fokozottan érinti az EU egyik legritkább, legértékesebb madárfaját, a parlagi sast, melynek hazai fészkelőállománya az Uniós állomány 75%-át teszi ki. A faj védelmét szolgáló, 2012-2016 között futó HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program (http://parlagisas.hu/) egyik legfontosabb feladata az érintett agrár- és vadgazdálkodói célcsoport meggyőzése. Mivel ezeknek a szakmáknak a társadalmai továbbvitele jelentős részben szülői, családi mintakövetésen, kulturális hagyományozódáson keresztül alapozódik meg, nélkülözhetetlen, hogy az egyik kiemelt célcsoportként már a gyerekek, például a jövő gazdálkodói is élményeket, benyomásokat, megalapozott ismereteket szerezhessenek azokról az élőlényekről, melyekkel felnőttként kapcsolatba fognak kerülni, melyek védelme, kímélete az ő feladatuk is lesz.  
A BOOKR Kids digitális könyvtárából ingyenesen letölthető Sas és az ember mese kapcsolódik a jászberényi Sasközpont és a jászberényi Állat- és Növénykert parlagi sasos interaktív kiállításához és tanösvényeihez.


A BOOKR Kids egy olyan digitális könyvtár, melynek célja, hogy már gyermekkorban megszerettesse az olvasást. Közel 100 meséje között bőven találhatóak gazdagon illusztrált, izgalmas meglepetésekkel és fejlesztő játékkal teli klasszikusok (A két lotti, Kincskereső kisködmön) és modern történetek (A Játékkészítő, Angry Birds) is. Ebbe a sorba tartozik a most elkészült, Aranyosi Ervin, Bodnár Katalin és Horváth Márton által írt „A sas és az ember” című verses mese is, mely a parlagi sas és más madarak, állatok védelmére, az ember természetben betöltött felelős szerepére hívja fel a figyelmet. A korábban nyomtatásban is megjelent mese – Papp János fantasztikus narrációjával – mostantól hangoskönyvként is élvezhető. Az ingyenesen letölthető hangoskönyv-mesét (App Store: https://goo.gl/nLz9fd Google Play: https://goo.gl/kaaCNd) ráadásként interaktív társasjáték, játékos fa- és termésfelismerő feladat is színesíti.
MME                Fotók: Horváth Márton

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top