Close

Székely szabadság napja – Izsák Balázs: az SZNT elképzelései beépíthetők a közigazgatási reformba

szekelytanacs

 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiaelképzelései beépíthetők lennének a román közigazgatási átszervezés folyamatába – mondta Izsák Balázs, a tanács elnöke csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Izsák Balázs a Székelyföld területi autonómiájáért Marosvásárhelyre szervezett felvonulás és tüntetés előtt nyilatkozott telefonon.
Arra a kérdésre, hogyan látja a székelyföldi autonómia ügyét, azt mondta, Romániában régóta lebegtetik a közigazgatási reformtervezetet, amellyel az 1968-ban bevezetett megyerendszert alakítanák át.
„Románia közigazgatási átszervezés előtt áll (…), úgy gondoljuk, hogy a decentralizáció általános elveinek a gyakorlatba ültetése közben Székelyföld önálló régió lehetne” – mondta. Hozzátette: ha ezt az önálló régiót az általuk javasolt területeken többlethatáskörökkel ruháznák fel, akkor ezzel meg is valósulna Székelyföld autonómiája.
Jelezte, előzetes bejelentésük szerint 40 ezer embert várnak a marosvásárhelyi demonstrációra.
A székely szabadság napjának nevezett rendezvény megemlékezéssel kezdődik helyi idő szerint 16 órakor (közép-európai idő szerint 15 órakor) a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek, az 1854. március 10-én kivégzett Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

MTI 2016. március 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top