Close

Erdélyben tanulnak beilleszkedni a társadalomba lelkileg sérült németországi kamaszok

Fotó: szatmar.ro

Németországi alapítványok közvetítésével erdélyi családoknál tanulnak beilleszkedni a társadalomba lelkileg sérült németországi fiatalok – írta a Székelyhon portál.

 

Az évek óta zajló programban kiegyensúlyozott erdélyi családoknál olyan 12 és 18 év közötti németországi fiatalokat helyeznek el, akiknek a társadalmi beilleszkedését Németországban nem sikerült biztosítani. Balázs Lehel, a Speranta Copiilor (Gyermekek Reménysége) romániai alapítvány programvezetője a portálnak elmondta, a szülői jogtól megfosztott, alkoholista vagy drogfüggő szülők lelkileg sérült gyerekei kerülnek erdélyi családokhoz.
A német gyámhatóság kiemeli a kiskorúakat a számukra káros családi környezetből, és első lépésben kis létszámú németországi nevelőotthonokba vagy családokhoz helyezve próbálja beilleszteni őket az iskolarendszerbe. Azok a fiúk kerülnek külföldi befogadó családokhoz, akiknek a beillesztésével helyben sikertelenül próbálkoztak. Az átköltöztetés célja az, hogy kiemeljék őket a helyi környezetből, és ezáltal biztosítsák számukra egy új kezdet lehetőségét.
A német gyerekek aktívan részt vesznek a befogadó családok életében, ily módon megtanulják, megtapasztalják a normális családi életet. „Mint minden gyereknek, nekik is csak nyugalomra, szeretetre és elismerésre van szükségük” – mondta a portálnak Balázs Lehel. A gyerekek nincsenek elzárva helyi kortársaiktól, a szocializációs lehetőségektől. Iskolába nem járnak, magántanárral készülnek a németországi záróvizsgákra.
Bár a program végén a gyerekeket visszatelepítik Németországba, ők később is tartják a kapcsolatot a befogadó családdal, amely teljes jogú tagjaként kezeli őket.
A programhoz a német állam biztosítja a serdülők ellátási költségeit és a felügyelők képzését. Eddig különböző romániai alapítványokon keresztül körülbelül kétszáz németországi gyermek gyógyult erdélyi családoknál. http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/szekelyfoldi-csaladterapian-gyogyulnak-a-nemet-serdulok

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top