Close

A marcipánrózsától Bécsig

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1935-ben indult hódító útjára a marcipánrózsa, amely Szamos Mátyás hírnevét megalapozta. Ma már 25 üzlet és egy bécsi Szamos cukrászda fémjelzi a márkává lett nevet.

A 30-as évek elejét írjuk. Szavits Mladen, az apa nélkül nevelkedő szentendrei szerb fiúcska a híres Auguszt E. József  Krisztina körúti üzletében volt cukrásztanuló. Egy napon a céghez egy dán cukrász vetődött. Ő mutatta meg, hogy a cukros, mandulás masszából, a marcipánból kellő kézügyességgel és sok-sok gyakorlással szép rózsákat lehet készíteni. Az ügyes kezű kisfiú egyetlen éjszaka alatt elsajátította a készítési módot, a többi már csak kitartás és szorgalom kérdése volt.  Azóta több százezer marcipánrózsa készült és kelt el.
A ma is családi vállalkozás formájában működő manufaktúra Pilisszántódón egy sufniban kezdte, majd Pilisvörösvárra költöztek, ahol az anyagcég ma is működik, immár 44 éve. A cég ma már 500 főt foglalkoztat, bérmunkában több vidéki üzemben is készítenek édességet – kizárólag a Szamos szigorú receptúrái szerint, míves gonddal megtervezett csomagolásban. Karácsonyra tízféle szaloncukrot készítenek, és újdonságuk a gyöngypraliné. Évi 3 milliárd forintot meghaladó forgalmuk egyharmada külföldön valósul meg, ebben nincs benne az egy éve megnyitott bécsi cukrászda eredménye.   
Szamos László főcukrász, a második generáció képviselőjének hitvallása: jónak lenni nem elég, a legjobbnak kell lenni! Mindent meg is tesznek ezért. Mindegyik üzletük arculata egyedi, de mindenhova- így Bécsbe is – a központból szállítják termékeit, garantáltan mindenhol ugyanazt a minőséget nyújtva. A Szamos cég legfőbb büszkesége a Váci utca és a Vörösmarty tér sarkán megnyitott Gourmet Ház. Különlegessége a csokoládé látványműhely, ahol az édes csoda elkészítésének fortélyaiba lehet betekinteni. Olyan hírességek is megfordultak a „Csokoládé Iskolában” mint Harrison Ford, amikor Magyarországon forgatott vagy a Google alapítója. Különösen ilyenkor, advent idején sok külföldi vendég keresi fel az igényes belső kialakítású, a legkényesebb ízlést is kielégítő Gourmet Házat.
A fejlődős azonban nem áll meg. Tavasszal új kávézó-cukrászda megnyitását tervezik a Parlament tőszomszédságában.   
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top