Close

Balog: kapcsolódjon össze gazdaság, tudomány, oktatás és innováció!

Közép-Európa, sőt akár egész Európa sorsa nagyban függ attól, hogyan tud a gazdaság, a tudomány, az oktatás és az innováció összekapcsolódnimondta az emberi erőforrások minisztere pénteken az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségén.
    
Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy társadalmilag és erkölcsileg is elitté kell válniuk a felsőoktatásban tanulóknak. Az értelmiségiek feladata, hogy magyarázzanak, a politikusoknak, a tudósoknak meg kell tanulniuk, miként ültethetik át az emberek nyelvére a döntéseket, mert ha az állampolgárok nem értik ezeket, nem tudnak mögéjük állnitette hozzá.
    
A migráció problémájával kapcsolatban azt mondta, az egyetem diákjainak fontos a felelősségük elsősorban emberként, de még inkább kutatási és hallgatói közösségek tagjaként.
    
A mai kor félreértésének nevezte, hogy sokak szerint a hagyomány és az innováció kizárja egymást. Hozzátette, ennek nem kell így lennie, a legjobb példa erre az Andrássy egyetem, ahol a kettő összefonódik.
    
Az egyetemről szólva a miniszter elmondta: éppen Münchenben volt, amikor a magyar és a bajor kormány döntött az intézmény létrehozásáról 2001-ben. Akkor azt látta, sokan kételkednek abban, hogy sikeres lesz a kezdeményezés. Az azóta eltelt időszak azonban azt mutatja, hogy döntést hoztak.
    
Balog Zoltán méltatta Hiller István egykori miniszter tevékeny közreműködését az egyetem életében. Azt mondta, ilyen folytonosságra van szüksége Magyarországnak, a magyar politikának, a szakpolitikának, így ugyanis alapozni lehet az elődök munkájára.
    
Az ünnepségen a miniszter Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral közösen Trefort Ágoston-díjakat adott át a felsőoktatásban végzett kiemelkedő szakmai tevékenység elismeréseként.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top