Close

Az új Mustang Európában is sikeres

2015 az első év, amikor a legendás Ford Mustang több mint 100 országban elérhető, ráadásul hivatalos jobbkormányos kivitel is készül belőle. Ez az eladásokon is meglátszik, a típus a legnépszerűbb sportkocsi lett a világon.

Az IHS globális forgalomba helyezési adatai alapján 2015 első hat hónapjában világszerte 76 124 Mustang kelt el, az előző év első feléhez képest 56%-os a növekedés. Ez köszönhető egyrészt a modellváltásnak, másrészt pedig annak, hogy az Egy Ford program keretében most már hozzá lehet jutni számos olyan országban is, ahová eddig csak használtan, vagy szürkeimportból juthatott el a Mustang.

 „Az európai vásárlók, illetve a jobbkormányos piacok vásárlói világszerte már több mint fél évszázada várnak a Mustang-élményre, ezért nem meglepő, hogy hatalmas keresletet tapasztalunk ezekben a régiókban”, mondta Stephen Odell, a Ford globális marketingért, értékesítésért és szervizért felelős alelnöke. Hozzátette: „A világ minden pontján élveztük a vásárlók támogatását, s ezzel sikerült kivívnunk a Mustang számára a világ legnépszerűbb sportkocsija címet”. 

Tavaly év végén kezdődött el az új Mustang értékesítése Amerikában és Ázsiában. A modell hazai pályáján, az Egyesült Államokban sok új vásárlót szerzett magának az új generáció, a legnagyobb sportkocsi-felvevő államban, Dél-Kaliforniában megduplázódtak az eladások. Kínában most nyílt lehetőség először hivatalos forrásból Mustangot venni, és a vásárlók éltek is az alkalommal, ott is az élmezőny tagja a típus. 

Annak ellenére, hogy csak idén nyártól elérhető a Mustang Európában, már több, mint 8000 példány talált gazdára kontinensünkön. A kezdeti értékesítési adatok szerint a Race Red vörös, illetve a Magnetic Grey szürke szín a legnépszerűbb: a Fastback kupék 24%-át vörös, míg a vászontetős kabriók (Convertible) 32%-át szürke színben rendelik Európában. Az eladások 72%-át a Fastback karosszériaváltozat adja, általában az ötliteres V8-as motorral (64%) és automata váltóval párosítva. Az Egyesült Királyságban hosszú a várólista a Mustangra, január óta már több, mint 2000 rendelést regisztráltak a szigetországban. Az ottani rajongóknak még kicsit várniuk kell, novembertől lehet átvenni a jobbkormányos kiviteleket.

Magyarországon is jó fogadtatásban részesült a végre hivatalos forgalomban kapható Mustang. Szamosi Viktor, a Ford magyarországi ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az 50 éve várva várt Mustang hazai népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint, hogy a bevezetését követően alig egy hónap alatt 40 szerződést regisztráltak a Ford márkakereskedők”. Kétféle motorral érhető el a Mustang: a klasszikus Amerika-érzést megtestesítő ötliteres V8-assal (421 LE, 530 Nm), valamint a takarékos, de dinamikában el nem maradó 2,3 literes négyhengeres EcoBoost turbómotorral (317 LE, 432 Nm). Hatfokozatú manuális, vagy automata váltóval, kupé (Fastback) vagy kabrió (Convertible) karosszériával is kérhető, alapfelszerelései közé tartozik a kétzónás klíma, az érintőképernyős és hangvezérlésre is alkalmas SYNC 2 fedélzeti rendszer, vagy a LED-es hátsó lámpa. 

…És persze az örökzöld izomautó-érzés, amelyet ma Magyarországon, hivatalos forgalomban egyedül a Mustang kínál.

Molnár Gergő István

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top