Close

Elszórta „A remény magvai”-t Dr. Jane Goodall

Hogyan lesz valakiből, aki kisgyermekkorában egy plüssmajmot szorongatott az ENSZ békenagykövete? Lehetséges-e, hogy az emberszabásúak iránti hihetetlen vonzalomtól vezérleve egy teljes életet a faj tanulmányozásának és védelmének szenteljen egy ember?

 

Fotó: Temesvári Gergely

Bizony lehetséges. Dr. Jane Goodalnak nem csupán azt köszönhetjük, hogy munkásságával néhány évtized alatt több információt és érdekességet tudtunk meg az emberszabásúak egyéni és szociális életéről mint eddig bárki mástól korábban, de ennek a fantasztikus főemlőskutatónak és elkötelezett természetvédőnek hála jött létre többek között a Jane Goodall Intézetet (JGI) is, amely támogatja a gombei kutatásokat, és vezeti a csimpánzok és élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseket az egész világon.

Könyveiből pedig Szürkeszakállú Dávidnen, Flon vagy éppen Fifin keresztül megismerhetjük legközelebbi rokonaink élőhelyeit, mindennapjait, szokásait  és ezen túl menően örömüket, fájdalmukat, problémáikat is.

Fotó: Temesvári Gergely

Dr. Goodall a héten két napot töltött Magyarországon, a MOM Kulturális Központban két előadást tartott június 15-én és 16-án, melyekre már jóval az előadás előtt minden jegy gazdára lelt. Mindezt megelőzően legújabb könyvének, a Remény magvainak sajtóbemutatójára várta a nagyérdeműt, melyre stílusosan a Fővárosi Állat-és Növénykertben került sor. Az emberszabásúak legjobb barátja mindent megelőzően magyarországi kedvenceivel találkozott, majd Dr. Persányi Miklós (az Állatkert igazgatója) személyesen mutatta be a doktornőt.

Dr. Goodall a sajtótájékoztatón legújabb kötetéről beszélt, mely korábbi írásaival ellentétben most nem az állatokról szól:

Fotó: Temesvári Gergely

Jane Goodall gyermekkora óta különleges viszonyt ápol a növényekkel, élete során pedig a grönlandi tundráktól a Namib-sivatagon át a kongói esőerdőkig számtalan érintetlen vadonban járt. Biológusként tudja, hogy a növények jelentik a földi élet alapját. Ezért szól a baljós jelenségekről, így a természeti erőforrások gátlástalan kifosztásáról, a biokalózkodásról és a mértéktelen erdőirtásról is.

Bár a helyzet komor, Goodall szerint reményt adhat, ha minél több ember ráébred: ő maga is tehet valamit a változásért. A remény magvai azok, akik harcolnak az esőerdők pusztítása ellen, vagy a régi kultúrfajták megőrzéséért. És minél többen válnak a remény magvaivá, Goodall könyve annál inkább betölti küldetését.

Fotó: Temesvári Gergely

A sajtótájékoztató zárásaként Dr. Goodall a tavaly elhunyt dr. Teleki Géza (1943-2014) főemlőskutató, antropológus és etológus emléktábláját is felavatta.

 

Szerző: Kaiser Vivien

Fotó: Temesvári Gergely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top