Close

A vidéki élet bája

levendula2

A kis ház. Egyszerűen csak így hívják a családban maguk között az egykori vincellérházat, mely a Balaton partjától egészen a dombtetőig nyúló két holdas birtok fontos része volt. A verandás kis ház több mint száz évvel ezelőtt épült, kétszáz méternyire a család régi nagy villájától. Az idő múlásával a történelem megnyirbálta a birtokot, ám a kis ház mindmáig a család tulajdonában maradt. A kaputól hosszasan gyalogol az ember a buja növényzetű kertbe, mire a dió- és cseresznyefák lombjai között a verandák fehér oszlopai előtűnnek. Mesebeli világ ez: a béke és a nyugalom szigete. Reggelente itt felébredni varázslatos dolog. Kora reggel a tó partján még hűvös a levegő. Oly friss és finom, amely arra ösztönzi az embert, hogy mihamarabb kikeljen az ágyból, és úgy ahogy van álmosan, kócosan leüljön néhány percre a kertben. Persze ebből a néhány percből mindig fél óra, vagy akár egy óra is kerekedik, hisz a Balaton partja időtlen vidék. Hallgatni a hullámok finom muzsikáját, és a távoli harangok zúgását, oly simogató az ember lelké- nek, mint amikor szíve szerelme átöleli – ám itt mégsem érezzük az idő múlását. Ez a vidék minduntalan rámoso- lyog az emberre a maga nyugalmával, kedvességével és bájával. Különös mosoly ez. Nem harsány nevetés, amit életünk során oly sokszor átélhetünk, s ami a feledés homályába vész. A vidék mosolya szép lassan, szinte észrevét- lenül költözik be a szívünkbe, majd faltól falig kitölti azt illatos levendulabokraival, a domboldalakon végigfutó szőlősoraival és mandulafáival, amelyek tavasszal rózsaszín fátyolba öltöztetik a kerteket. Kora reggel a hőmérő higanyszála még a huszonegy fokot is alig éri el, ám percről percre kúszik felfelé, így az ember bár meg-megborzong, ám pulóvert mégsem kell húznia. Ez a reggeli kis borzongás, jóleső borzongás, édes libabőrözés, az itt töltött reggelek velejárója. A levegőt átjárta a jázmin, a levendula és az akácfák édes illata, mely maga a csoda.

 

 

Piknik a Balatonnál

Drága Júliám! Levendulás tusfürdő Köszönöm az otthon ízeit, amit csomagoltál nekünk a horgászathoz. Ezen a kellemes nyári napon Nagyikával csodás napot töltöttünk el a tóparton. Rövidke sétát tettünk az öreg levendu- lásban, ahol is felemlegette fiatalkori emlékeit, majd megterítettünk az öreg deszkamólón és elfogyasztottuk a piknikkosár tartalmát. A finom falatokhoz hűs levendu- lás limonádét kortyolgattunk, később Nagyika lehevere- dett kis délutáni sziesztára. Amíg ő szundikált, én beül- tem az öreg csónakba, és kieveztem horgászni. Miközben a csónak lomhán ringatózott a Balaton vizén és néztem a pecabotom végén az úszót: kapásom volt. Megfogtam, megmerítettem, egy gyönyörűszép pontyot, így boldogan viszem haza Neked, a frissen kifogott ’ halacskát’, amiből finom vasárnapi ebédet készítünk.

 

 

Levendulás finomságok

LEVENDULÁS SZARVAS SÜLT TÓCSIVAL A szarvascombot 20 dkg-os szeletekre vágjuk, kissé megütö- getjük, sóval, borssal és borókabogyóval ízesítjük. Majd olaj alatt 3 napot érleljük hűtőszekrényben. Levendulás fűszervaj: A vajat némileg megolvasztjuk (nem kell folyósra), pépesített szedret adunk hozzá – ez színezi meg. Sóval, borssal ízesítjük. Szárított levendulavirággal meg- szórjuk, összedolgozzuk és habzsákba töltjük, majd csillagcső segítségével kinyomjuk. Levendulás tócsi: A nyers burgonyát, vöröshagymát, fok- hagymát durvára reszeljük. Tejföllel és joghurttal fele-fele arányban összekeverjük, lisztben megforgatjuk, sóval, bors- sal, levendulával ízesítjük, majd megsütjük.

 

 

Vissza a természethez

Az ÉLET egyik nagy igazsága, hogy boldog ember csak az lehet, aki minden apróságban észreveszi a szépet és képes töltődni a természet energiájából. Ezt a gondolatot az idő múlásával, illetve élményeim sokasodásával egyre igazabb- nak érzem, és szerencsére vannak helyek, ahol ezt minden érzékszervemmel tapasztalom. Éppen ezért nemcsak a munka miatt járok ki az öreg csa- ládi gyümölcsösbe, itthon hagyva a rohanó élet rám is telepedő gondolatfelhőit, hanem, hogy újból és újból ta- pasztalhassam ezt a békét. A tavasz beköszöntével van bő- ven tennivaló. A fák metszése, permetezése, no és a kegyes időjárás, sokat tehet, azért, hogy ősszel tele legyenek a szüretelő kosarak. Ahogy suhint a kapa a földbe, úgy hallom a szél által felkorbácsolt víz megszelídü- lő csapódását a közeli víz partján. Munka közben a hullámok csapódása a tó partján a víz felől jövő széllel együtt szinte átmossa az ember gondolatoktól meg- fáradt agyát. A teendők után szívesen falatozom itt a természetben. Még a szalonna és a kolbász is vala- hogy finomabb. A nagy karéj kenyér egy kis hagyma társaságában. Igazi főúri étek. Ilyenkor aztán jól esik a szőlősgazda szomszéd finom bora. Napnyugtakor mindig kicsit elidőzöm a tóparton és gyönyörködöm annak látványában. Bár testben megfáradva, de kitisz- tult fejjel és szívvel térek haza szeretteimhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top