Close

Több ezer darabos, írott tojásból álló gyűjteménnyel bővült a Pécsi Értéktár

Mosonyi Éva és az írott tojások (fotó: pecsma.hu / itthondeldunantulon.blog.hu)

A Kárpát-medence írott tojásainak mintáit mintegy 2200 tojáson őrzi Mosonyi Csabáné népi iparművész, akinek gyűjteményét csütörtökön a Pécsi Értéktárba emelték a baranyai megyeszékhelyen.

Mosonyi Csabáné mintegy fél évszázada foglalkozik írott tojások festésével, a Kárpát-medencében alkalmazott minták összegyűjtésével, így hozta létre azt a kizárólag írott piros tojásokból álló, 2200 darabot számláló kollekcióját, amelyet most a helyi értékek közé emelt a Pécsi Értéktár Bizottság.
Őri László, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a népi iparművész egyedi alkotásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő generációk számára is elérhetővé váljon a hagyományos hímes tojások díszítésének jelképrendszere.
Mint fogalmazott, a misztikus jelképek mögött a hitvilág elkophat, megfakulhat, de ha egy időt és energiát nem sajnáló kutató tesz ez ellen, sokáig büszkék lehetünk népművészetünkre. Mosonyi Csabáné egy ilyen munka jeles képviselője Pécsen – tette hozzá.

Az iparművész azt mondta, hogy többek között múzeumok anyagainak tanulmányozásával, kutatással és mintafüzetek segítségével alkotta meg tojásgyűjteményét az elmúlt évtizedekben.
„A tojásfestés egy olyan hagyomány, amely a magyar családok szokásos húsvét előtti tevékenységeinek részét képezte a történelemben. A minták nagyanyáról, anyáról lányra, unokára szálltak generációkon keresztül, s minden egyes tájegység egyedi motívumokkal rendelkezik” – mondta a tojásíró népi iparművész.
Őri László alpolgármester a rendezvényen bejelentette: Mosonyi Csabánét munkássága elismeréseként a Népművészet Mestere díjra is felterjesztette az önkormányzat. A Pécsi Értéktár Bizottság évek óta minden olyan helyi kulturális, természeti vagy éppen épített értéket javasol a Pécsi Értéktárba való felvételre, amely hozzájárul Pécs sokszínű szépségeinek, adottságainak megtartásához, bővítéséhez.
Korábban többek között a bánáti bazsarózsa, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségei, a mecseki zergevirág, a Jakab-hegy és a pálos kolostor, valamint a Zsolnay-porcelán is bekerült az értéktárba.
Mosonyi Csabáné írott tojásaiból a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában nyílt kiállítás egy héten át várja a látogatókat.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top