Close

Legfőbb Ügyészség: az összes bűnözésre vonatkozó statisztikai adat csökken

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint az elmúlt időszakról általánosságban megállapítható, hogy a bűnözésre vonatkozó minden statisztikai adat csökken. Fazekas Géza szóvivő szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az ügyészségeknél elrendelt belső vizsgálattal kapcsolatban kifejtette: annak célja tisztázni, hogy a korrupciós bűncselekményeknél van-e valamifajta általános tendencia.

Polt Péter legfőbb ügyész Bárándy Gergely szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott, március 2-ai keltezésű válasza szerint a korrupció elleni fellépés országos vizsgálatát rendelte el. Az MSZP-s politikus az atlatszo.hu portál adataira hivatkozva felvetette: mi a magyarázata annak, hogy Polt Péter 2010 decemberi kinevezése óta háromszor akkora arányban utasítja el a Legfőbb Ügyészség a hivatali korrupció miatt tett feljelentéseket, mint az azt megelőző fél évtizedben, illetve miért szüntették meg a nyomozásokat 2010 december és 2014 december között kétszer olyan gyakran, mint 2006 és 2010 között.
Az ügyészség szombati közleménye szerint az portál az egységes rendőrségi-ügyészségi bűnügyi statisztika egyes adataiból vont le következtetéseket. „Ezen megállapítások egy része – külön vizsgálat nélkül is megállapítható módon – megalapozatlan és téves” – írták.
Az LÜ szerint az oldal elemzéséből úgy tűnik, hogy a korrupciós ügyekben kizárólag az ügyészség rendelkezik a feljelentésekről, illetve nyomoz. „Ezzel szemben a büntetőeljárási törvény szabályai szerint e körben is a rendőrség az általános nyomozó hatóság”, az ügyészség csak egy-egy speciális esetben, például a vezető beosztású hivatalos személyek által elkövetett hivatali vesztegetés esetén nyomoz korrupciós ügyekben, egyébként a nyomozás felügyeletét látja el.
Mivel a korrupciós bűncselekményeknek nincs sértettje, így a nyomozó hatóság feljelentést elutasító vagy nyomozást megszüntető határozata ellen nem lehet az ügyészség felé panasszal élni – emelték ki. Hozzátette, hogy az LÜ nem végez nyomozati vagy nyomozásfelügyeleti tevékenységet, így „soha nem rendelkezik a feljelentésekről, sem pedig a nyomozó hatóságok határozatairól”.
A közleményben azt is közölték, hogy az országos vizsgálat eredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top