Close

Élet az élet után

Élet az élet utánHalálközeli élmények Magyarországon
Beszélgetés hazai szakértőkkel, ismert személyiségekkel és átélőkkel – pro és kontra.
A kötet a hasonló című 6 részes dokumentumfilm-sorozat alapján készült.
R. Kárpáti Péter a dokumentumfilm rendezője, producere, az interjúk készítője a tényszerűségre törekedve tárja fel mindazt, amit a halálközeli élmények jelenségköréről a 21. század elején tudni lehet. Nem célja a halál utáni bárminemű létezés tagadása, igazolása, megkérdőjelezése, vagy misztifikálása.
 
A halállal kapcsolatban nem csupán az életből való távozás tudata nehéz, de legalább annyira fájó a szeretetkapcsolatok visszavonhatatlan szétszakadása. De elgondolkoztunk-e valaha azon, hogy eltávozott szerettünk lelke, lénye tovább él-e, és ha igen, vajon mi történik vele?
A halál vajon a mindenkori létezésünk végét jelenti? Vagy csupán a Földön eltöltött életünk fájó záróakkordja?
A korábban tabuként kezelt témában egyre gyakrabban látnak napvilágot beszámolók, kutatási eredmények, zavarba ejtő tapasztalatok. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy van-e élet a halál után?
 
„Mivel Magyarországon viszonylag kevés hiteles forrás érhető el e sokakat érdeklő és vitatott témakörben, úgy gondoltam, érdemes lenne utánanézni és közzétenni a lehető legtöbb ismeretet a halálközeli élmények jelenségköréről.
A filmsorozatban és az abból készült jelen kötetben igyekeztem objektíven bemutatni mindazt a tényanyagot, ami a legújabb tudományos magyarázatok, kutatási eredmények ismertetése mellett a magyarországi átélők eseteivel, orvostudományi és vallási szakértők véleményével, valamint ismert és szakmájukban elismert közéleti szereplők gondolataival bővítheti ismereteinket.
Az ország különböző pontjain forgatva meglepő felismerés volt számomra, hogy lényegesen többen vannak ma Magyarországon azok, akik saját tapasztalattal rendelkeznek e témában, mint azt korábban feltételeztem.
A film forog tovább. Célom, hogy a halálközeli élmények magyar ajkú átélőinek történeteit közreadva minél több ismeretet szerezhessenek az érdeklődők ebben a kissé még ma is tabuként kezelt témakörben.”
R. Kárpáti Péter
 
A kötetben megszólalnak: 
 
dr. Bárdos György neurobiológus professzor ● Benkő László zenész ● dr. Garamvölgyi László igazgató, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ● Jókai Anna író ● dr. Keller Éva igazgató, Igazságügyi és Orvostani Intézet Molnár Piroska színművész ● dr. Papp Lajos szívsebész ● Paulinyi Tamás író, PSZI-kutató ● Réz András esztéta ● dr. Székely László szívsebész ● dr. Szűcs Ferenc teológus professzor ● Vágó István, a Szkeptikus Társaság volt elnöke ● dr. Vekerdy Tamás pszichológus és az átélők.
 
 
Részletek a könyvből (keretesben)
Tények:
 
A halál közeli élmény, létező emberi tapasztalat, melyről a klinikai halál állapotából visszatért emberek számolnak be. 
A halál közeli élmények leírásai rendkívül nagy hasonlóságot mutatnak egymással, függetlenül a tapasztaló személy nemétől, életkorától, társadalmi, kulturális és földrajzi elhelyezkedésétől, vallásosságától, vagy attól a történelmi kortól, amelyben a személy él. 
 
A halál közeli élmény – mint jelenség – léte társadalmilag nem tagadott, de annak magyarázata, véleményezése markánsan eltérő. 
 
A klinikai halál állapotából visszatért emberek kb. 30%-a (egyes források szerint 10%-40%) számol be ilyen jellegű tapasztalatról. 70%-nak semminemű tapasztalata nincs. 
 
A halál közeli élmény a tekintetben is pontos kifejezés, hogy néhány elemének (pl. az életfilm-lepergés, vagy a testen kívüli élmény) megtapasztalása nem kizárólag a klinikai halál állapotában, de a potenciális halálközelség tudatában is (például: elszakadó hegymászó-kötél, zuhanó repülőgép) létrejöhet. 
 
A jelenség vizsgálatával – több mint harminc éve – a Halál Közeli Élményekért Nemzetközi Szervezet (International Association for Near-Death Studies) foglalkozik behatóan (iands.org).
 
Megszólalások:
„Betegesen féltem a haláltól. Ilyen kockázatú szívműtétnél, mint ami nekem volt; ez még inkább elhatalmasodott bennem. Szinte rettegtem… De mióta visszahoztak – már nem félek. Amit odaát megtapasztaltam, arra nem is tudok szavakat.." 
„Nem éreztem semmi félelmet, hanem teljes békét és nyugalmat.” 
„Amikor meghaltam, minden fájdalmam eltűnt.” 
„Irtózatos sebességgel rohantam keresztül egy légüres téren.” 
„Nagyon sötét, mély völgyben voltam. Később arra gondoltam: igen, most már tudom mit jelent a Bibliában említett 'árnyék és halál völgye', mert ott voltam …” 
„Miután visszajöttem, egy héten keresztül sírtam, mert a másik világ megpillantása után ezen a világon kell élnem.” 
„Teljesen új világ nyílt meg előttem. Folyton arra gondoltam: olyan sok dolog vár még rám, amit meg kell ismernem.” 
„Hallottam egy hangot, mely közölte velem, hogy mit kell tennem: vissza kell mennem a földi életbe; de félelmet nem éreztem.” 
 
Kossuth Kiadó
2 990 Ft
 
www.kossuth.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top