Close

Üzbég milliárdos restauráltat római műemlékeket

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma – Aliser Uszmanov üzbég üzletember csaknem fél millió eurót (147 millió forintot) ajánlott fel Rómának a Capitoliumi Múzeum egy termének és egy 16. századi szökőkútnak a helyreállítására.

Az orosz állampolgárságú üzbég vállalkozó 300 ezer eurót (92 millió forintot) adományoz a Capitoliumi Múzeumok egyik szárnyát alkotó Palazzo dei Conservatori egyik legszebb termének restaurálására. A terem freskóit a 17. században a Cavalier d’Arpino (1560-1640) olasz festő festette, a képek a Horatiusok és Curiatiusok harcának római legendáját ábrázolják. A pénzből a terem famennyezetének helyreállítására is futja. További 180 ezer eurót (55 millió forintot) ajánlott fel Aliser Uszmanov a római Quirinale-dombon, az olasz elnöki palota előtti téren álló 16. századi szökőkút helyreállítására. 
A hatvanegy éves, Londonban élő Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, tavaly a világ harmincnegyedik leggazdagabb embereként tartották számon több mint 18 milliárd dolláros vagyonával. 
Ignazio Marino római főpolgármester tavalyi megválasztása óta olasz és külföldi üzletembereket kér fel, hogy mecénásként finanszírozzák az olasz főváros történelmi emlékműveinek restaurálását. Diego Della Valle olasz cipőgyáros 24 millió euróval támogatja a Colosseum most zajló restaurálását, Jagi Juzo japán üzletember 2 millió euróval segített az 1. századi római Cestius-piramis helyreállításában. 
Róma a nyáron egymillió eurós finanszírozásról írt alá megállapodást Üzbegisztánnal a római köztársasági és császárkori fórumok egybekötésével tervezett régészeti park megvalósítására.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top