Close

Frankfurti Könyvvásár – Kihirdették az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit

Kihirdették csütörtökön a 66. Frankfurti Könyvvásáron az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést 12 szerző kapta meg.
Az EU a 2009-ben alapított díjjal a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja fel és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését.

Az idén díjazott művek a bűnügyi és az életrajzi regénytől a novellákon át a történelmi regényig sokféle műfajt ölelnek fel. A díjazott szerzők az albán Ben Blushi, a bolgár Milen Ruszkov, a cseh Jan Nemec, a görög Makisz Citasz, az ír Oddny Eir, a lett Janis Jonevs, a liechsteini Armin Öhri, a máltai Pierre J. Mejlak, a montenegrói Ognjen Spahic, a holland Marente de Moor, a szerb Ugljesa Sajtinac, a török Birgül Oguz és a brit Evie Wyld.

A díjat 2011-ben elnyerte Horváth Viktor magyar írói is Török tükör című történelmi regényével, amely a 16. században, a török hódoltság idején játszódik, főként Pécsen.

A díj 5 ezer euróval jár és egy fordítói program is kapcsolódik hozzá, amely lehetőséget ad a szerzőknek a nemzetközi bemutatkozásra. A fordítási támogatásra a kiadók pályázhatnak, az eddig díjazott művek közül eddig húsz európai nyelven összesen 203 fordítás készült.

A műveket a Kreatív Európa nevű uniós kulturális programban résztvevő uniós és EU-n kívüli európai országok nemzeti zsűrijei terjesztik fel a díjra. A nemcsak a könyvszakma, hanem a kulturális szféra egészének támogatását is szolgáló Kreatív Európa költségvetése a jelenlegi, 2020-ig tartó hétéves költségvetési időszakban 1,46 milliárd euró, ennek révén várhatóan 4500 könyv fordításához ítélnek meg hozzájárulást.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top