Close

A brit autóipar lekörözte a franciát

A brit autóipar lekörözte a franciát, a szigetországban évtizedek óta tavaly gyártottak először több autót, mint Franciaországban.

Az osztrák WirtschaftsBlatt hírportál beszámolója szerint Nagy-Britanniában tavaly 1,51 millió autót gyártottak, szemben a franciaországi 1,46 millióval. Németország és Spanyolország után Nagy-Britannia így a harmadik legnagyobb európai autógyártó nemzet lett.

Az elmúlt tíz évben értékben megduplázódott a brit autóexport, az idén júliusban pedig olyan sok autót adtak el, mint a nyilvántartások 1920-as évekbeli kezdete óta még soha.

Húsz évvel ezelőtt még nemzeti katasztrófaként élték meg a britek, hogy hagyományos autómárkáik sorra külföldi tulajdonba kerültek. Franciaországban ilyesmire nem kerülhetett sor, mert az állam megakadályozta. A Peugeot és a Renault így még hosszú évekig tartó sikeres működésével nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a francia autóipar lényegesen több autót gyártson, mint a brit.

Mostanra azonban fordult a kocka. Az új francia gazdasági miniszter, Emmanuel Macron is beismerte a napokban, hogy nagy bajban van az ágazat. A megoldást azonban a franciák nem a kevesebb, hanem a több állami beavatkozásban vélik megtalálni. Nemrégiben szállt be az állam a Peugeot részvényesei közé, hogy a vállalatot megmentse a csődtől.
    
A britek ezzel homlokegyenest ellenkező álláspontot képviselnek, a politika a szigetországban távol tartja magát a konkrét befektetésektől. Ezért is kerülhetett például a Jaguar és a Land Rover annak idején az indiai Tata Motors tulajdonába. Vincent Cable gazdasági miniszter szerint Nagy Britannia a nyíltságából profitál a legjobban, hiszen így a külföldi vállalatok szívesebben invesztálnak és teremtenek munkahelyeket az országban mint máshol.
   
Franciaországot az állami beavatkozás és a komplikált foglalkoztatási szabályrendszer hozta hátrányba Nagy-Britanniával szemben – véli Arndt Ellinghorst, a londoni ISI piackutató intézet autóipari szakértője. A szigetországban ezzel szemben magasan képzett és motivált munkaerő áll rendelkezésre, és még a vállalatok adóztatási rendszere is jóval kedvezőbb, mint a francia. „Csak egy okot mondjon nekem, miért akarna bárki is Franciaországban termelni?” – tette fel a kérdést.
    
A Bernstein Research kutatóintézet számításai szerint a brit munkások kétszer olyan termelékenyek mint francia társaik. A BMW oxfordi üzemében például tavaly minden egyes alkalmazottra 43 legyártott Mini jutott, míg a Peugeot Citroen Sochaux-i üzemében csak 23 autó.

Forrás: MTI, fotó: wirtschaftsblatt.at

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top