Close

Fazekas Sándor: a hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon.

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk – jelezte a miniszter.

Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak – mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.

Fazekas Sándor elmondása szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.  

A hugarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjti. A cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, amely leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van – közölte a tárcavezető.

„Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi” – jegyezte meg.            

A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top