Close

Közösségioldal-körkép

Bizonyára már mindenki hallott ezekről az ismerős keresőoldalakról, sőt a legtöbben talán rajta is vannak. Utánajártam, hogy milyen közösségi oldalak vannak. Mik az előnyeik és mik a hátrányai egyiknek-másiknak. Illetve magának az ismerkedési formának mik az előnyei, hátrányai.

Kezdjük az elején. Mi a közösségi oldal fogalma? Ezt a megfogalmazást a netpedia.hu oldalon találtam: A közösségi oldalak azon az elven működnek, hogy a felhasználó az ismerősei segítségével találja meg más ismerőseit az adott oldalon. Az internet erre kiváló lehetőséget nyújt, mivel az online jelenlét könnyebbé teszi a hálózatok kiépítését – ezt különféle csoportok és cégek kb. 10-15 éve ismerték fel.

 

A közösségi oldalak fejlesztési elve a hat láncszemes hálózati elven (két ember maximum 6 közvetítő segítségével kapcsolatba kerülhet) alapszik. Éppen ezért egyes oldalak célja nem is az, hogy ismerőseiket találják meg segítségével az emberek, hanem hogy olyan kapcsolatokra tegyenek szert, amelyek hasznosak lehetnek számukra, viszont a mindennapokban nem lenne lehetőségük rá. A működési elv általában meghívásos: ha valaki már tagja a közösségnek, akkor további külsősöket hívhat meg, ezek regisztráció után ismét további felhasználókat hívhatnak, és a folyamat így elvileg végtelen. Ugyanakkor a közösségi oldalak az adathalászok számára is kitűnő lehetőséget kínáltak: a személyes adatok egyszerűen megszerezhetővé váltak.

Minél több információt kerestem, annál több ilyen oldalt találtam. Szinte minden országnak van egy saját gyűjteménye közösségi oldalakból. Több száz találat mindenhol. Megállapítottam, hogy igazán népszerű ez az ismerkedési forma.

Legnépszerűbb oldalaink: Facebook, iwiw, myvip, myspace, twitter, hi5, hotdog, stb. Ugyanazon az elven működnek. Regisztráció után adatokat, képeket, videókat oszthatunk meg ismerőseinkkel. Illetve bejelölhetjük azokat, akiket ismerünk innen-onnan. Beléphetünk klubokba, chatszobákba, néhol randizhatunk is. Felvehetünk vicces alkalmazásokat, stb. Azért természetesen vannak egyéni eltérések is. Például a twitter és a myspace angol nyelvű, némelyiken még amerikai sztárok is feltűnnek. A hotdog igazából mini-honlapként működik a fiatalok között. Az iwiw és a myvip magyar találmány, alkalmakként ez látszik is. Eddig voltak az előnyei. Hátránya azonban sokkal több, mint amennyi haszna van: adatainkat bárki láthatja, képeinket bárki letöltheti saját használatra, kéretlen levelekkel és reklámokkal bombázhatnak minket, álprofilok mögé bújt emberek zaklathatnak minket, akár főnökeink is utánunk járhatnak.

Szerintem az egyetlen jó oldaluk, hogy távol élő barátainkkal is tarthatjuk a kapcsolatot. De közösségi kapcsolatok kiépítésére alkalmatlan. Így van! Nem elírás. Az emberek személyesen képesek kapcsolatokat kiépíteni, hálózaton keresztül nem. Ugyanis ez a fajta kapcsolat nem kapcsolat, hiszen a felek nem beszélgetnek, nem találkoznak, csupán egymás adatlapját böngészik. A kettő pedig nem ugyanaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top