Close

Pályakezdők buktatói – avagy hol a siker kulcsa?

A középiskolából kikerülve kevés fiatalnak van szilárd, határozott elképzelése a jövőről. A legtöbben igyekeznek divatosabb, keresettebb pályára lépni, és pénzügyi szempontokat mérlegelni, ám míg még mindig sokan vannak, akiket elhelyezkedésük szempontjából elsősorban az érdeklődésük motivál. Van-e biztosíték arra, hogy a pályakezdők megállják a helyüket a munkaerőpiacon?

2008-as statisztika szerint a legnépszerűbb szakok az alábbiak:

– gazdálkodási és menedzsment: kb. 6 000 ember jelentkezett
– turizmus és vendéglátás: 5 000 jelentkező
– jogász: 3 600 jelentkező
– kommunikáció és médiatudomány:  3 200 jelentkező
– kereskedelem és marketing: 3 100 jelentkező
– mérnök informatikus: 3 000 jelentkező
– pénzügy és számvitel: 2 900 jelentkező
– gépészmérnöki: 2 500 jelentkező
– villamosmérnöki: 2 000 jelentkező
– andragógia: 1 800 jelentkező
(forrás:fisz.hu)

A médiából és egyéni élményekből egyaránt kiderül, hogy diplomásokból túlképzés van hazánkban. Nincs szükség négy-, öt-, főként nem hatezer gazdálkodási menedzserre, és gépészmérnökből sem kell kétezer, nem is beszélve a bölcsészkarokra való, hihetetlen mértékű túljelentkezésről.
Nyilvánvaló, hogy a közkedveltebb szakokon végzett fiatalok is beleütköznek abba a nehézségbe, hogy a munkaadó többéves tapasztalatot vár el tőlük, ami már önmagában ördögi kör, hiszen ilyenkor nem az egyetemi, főiskolai szakmai gyakorlatra gondolnak.
A diákok és friss diplomások nagy része igyekszik reálisan látni saját helyzetét: szerintük  jóval több múlik manapság kapcsolatokon és tapasztalatokon, mint a végzettségen. Némelyikük még két diploma után is úgy gondolja, jobb lett volna egy-egy hiányszakmát kitanulni, mint diplomás munkanélküliként hónapokig az álláshirdető weboldalakat bújni, valamint az Európai Unió egyik jelszavaként szereplő élethosszig tartó tanulás (life-long learning) elmélete egyre inkább gyakorlattá válik.
Sok pályakezdő esik bele abba a hibába, hogy irreálisan magas kezdő keresetről álmodozik, és a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy jóval nagyobb eséllyel pályázik a számára leginkább megfelelő állásra, miután pár éves munkatapasztalatot már magánénak tudhat. Minél sokrétűbb készségeket sajátít el, annál jobb helyzetben van. Ehhez azonban gyakran olyan munkát is el kell vállalni, ami nem igényel diplomát, és esetleg a fizetés sem olyan magas, mint amit az iskolapadból kilépve elvárnánk.
A fentiek ellenére nem érdemes feladni, hiszen magas szintű nyelvtudással és megfelelő kapcsolatrendszer kiépítésével lehet igazán előrébb jutni, amihez a legfontosabb tulajdonság a kitartás.

Így hát, kedves friss diplomások, ha nem is egyből álommunkára, de kalandra fel!

Állásközvetítő oldalak:

http://www.workania.hu
http://www.jobinfo.hu
http://www.professional.hu
http://kozigallas.gov.hu
http://www.jobpilot.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top