Close

Stadionmustra– Modern magyar arénák

Meglepő lehet a cím, de  valóban vannak modern stadionok Magyarországon, amelyek ugyan nem hasonlíthatóak a nagyobb angol, spanyol vagy német arénákhoz, de nekünk már ez is előrelépés. Az ezredforduló után a magyar staionok többsége már hihetetlenül lepusztult állapotban volt, de szerencsére néhányat ezek közül újjáépítettek. A három legújabb és legjobban felszerelt itthoni stadiont mutatom be cikksorozatom folytatásában.

 

A bronzérmes- ZTE Aréna
Kevesen gondolnák, hogy Zalaegerszegen lenne Magyarország egyik legszebb stadionja. 2002-ben, a ZTE bajnoki címe után, 1 milliárd 480 millió forintos állami támogatást kapott a csapat a stadion modernizálására. Az összegyűlt pénzből felújítottak három tribünt, építettek egy új futópályát, valamint két edzőpályát is. A 14.000 férőhely közül 9500 ülő- 4500 pedig állóhely. Sajnos nem lehet teljes a zalaegerszegiek öröme, hiszen az északi tribünt két éve balesetveszély miatt lezárták, 2002-ben pedig nem jutott már pénz a felújítására, de a ZTE Aréna még így is hazánk egyik legkorszerűbb stadionjának számít.

Az ezüstérmes- Szusza Ferenc Stadion
Az Újpest magáénak mondhatja Budapest legmodernebb stadionját, amely 2003-óta a legendás labdarúgó Szusza Ferenc nevét viseli. A megyeri úti stadionon 1999-ben kezdődtek el a felújítási munkálatok, 2001-ben már válogatott mérkőzést rendeztek a megújult arénában, végül 2003-ban nyerte el mai formáját az épület. A 13.500 férőhelyes stadion ülőhelyeiből mindössze 1200 nem fedett, a főépületben helyet kapott egy VIP-szektor is, amely egy beltéri, bőrfotelekkel berendezett, klimatizált helyiség. A teljesen felújított stadionban számos válogatott-mérkőzést, nemzetközi kupameccset rendeztek már meg. Az egyetlen probléma, hogy a székeket gyakran pótolni kell, hiszen egy nagyobb rangadó után nem fogják vissza magukat a vendégdrukkerek, és előszeretettel távolítják el helyükről a lila műanyagülőket.

Az aranyérmes- ETO Park
Vitathatatlanul Magyarország legszebb, legmodernebb és legújabb stadionja a Győri ETO Park. Az épület egyben multifunkciós központ is, hiszen a stadion mellett felépítették az edzőközpontot, a klubházat, a Fehér Miklós gimnáziumot, egy plázát valamint egy hotelt. A régi stadion tulajdonjogát megszerző cég 2005-ben kezdte el a bontási munkálatokat, a keleti lelátó két évvel később már kész volt. (Akkoriban az EB-pályázat miatt is fontos volt az új stadion építése, hiszen a későbbi szavazásnál Magyarország számára kedvezett, hogy egy új stadiont húznak fel. Sajnos ez sem volt elég ahhoz, hogy hazánk rendezhesse a következő Európa Bajnokságot.) A stadion építését 2008-ban fejezték be, a 16.000 férőhelyes aréna bővíthető, mivel a kapuk mögött ideiglenes tribünöket lehet felhúzni. Az új épület minden ülőhelye fedett, az oldalsó lelátók angol mintára épültek, hiszen nincs futópálya a stadionban. Az ország legmagasabb minősítésű stadionjában a válogatott is megfordult már, de nemzetközi kupameccseket és gálamérkőzéseket is rendeznek az új arénában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top