Close

Emelkedő árakra számítanak a fejlesztők az ingatlanpiacon

Az idén már emelkedő árakra számítanak a fejlesztők és a szakértők az európai ingatlanpiacokon, az optimizmus a válság előtti szintekre nőtt – derül ki a világ legnagyobb ingatlanfórumán, a Cannes-i MIPIM ingatlan szakvásáron készült felmérésből.

A CBRE ingatlan tanácsadó hétfőn az MTI-vel közölte, hogy a fórumon  megkérdezett 300 szakértő 85 százaléka vélte úgy, hogy idén drágulnak az európai ingatlanok, egy évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek 77 százaléka számolt az árak emelkedésével.

A piaci hangulat sokat javult: arra a kérdésre, hogy hogyan ítélik meg a kilátásokat a 2007-es évhez képest, az ingatlanszakértők 53 százaléka válaszolta azt, hogy hasonlóan, vagy pozitívabban.
Az is kiderült a felmérésből, hogy a Magyarországra visszatérő befektetőket főleg az irodák és kiskereskedelmi ingatlanok érdeklik.

Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiacokért felelős vezetője a közlemény szerint azt mondta, hogy az optimizmus kézzelfogható volt az idei MIPIM-en; kevésbé az óvatosság, mint inkább a bizalom dominált. 2013 első felében a befektetők a központi piacokra és a legjobb ingatlanokra koncentráltak, 2014-ben már a növekedést tartják szem előtt. „Távolodunk a válságtól és a befektetőknek már sokkal jobb a véleménye az eurózónáról, mint korábban, amikor jelentős szakadék volt Európa északi és déli része között. Ma már a fellendülés és a növekedés jelei látszanak” – tette hozzá.

A kutatásban részt vevő szakembereket arról is kérdezte a CBRE, hogy melyik ingatlantípust részesítik előnyben vásárláskor 2014-ben. Legtöbben az irodákat (40százalék) jelölték meg, de sokan a kiskereskedelmi (32 százalék) és az ipari ingatlanokat (28 százalék) preferálják. Míg az egyértelmű, hogy jelentős a kereslet a központi piacok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország) ingatlanjai iránt – ezeket az országokat a válaszadók 40 százaléka jelölte az első helyen, de sokakat a fellendülő (34 százalék) és felzárkózó (26 százalék) piacok érdeklik, ami szintén a befektetői bizalom emelkedését és a kockázatvállalás erősödését vetíti előre 2014-ben – jegyzi meg a CBRE.

A jelentés szerint jelentős elmozdulás tapasztalható a földrajzi preferenciák között is: ma a befektetők 19 százaléka voksol Spanyolországra – a tavalyi arány csak 6 százalék volt és ma Madrid a második legkedveltebb európai város London után, illetve Barcelona szintén szerepel a legjobb 10 befektetési célpont között. A „fellendülő piacok” befektetési lehetőségeire is jelentős az érdeklődés, amit Amszterdam és Dublin szintén az első 10 piac közötti helyezése is bizonyít. „A befektetői bizalom javulásával a felzárkózó piacok, így Magyarország iránti érdeklődés is nő. A befektetők újra megvizsgálják a helyi üzleti lehetőségeket és készek befektetni a magyar ingatlanpiacon. A bizalom alakulásával párhuzamosan a budapesti iroda- és kiskereskedelmi piac lesz a Magyarországra visszatérő befektetők célkeresztjében.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője a közlemény szerint.

forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top