Close

Rozsdás romantika

Még a szám is tátva marad, bámulok a magasba, míg a kapucsengő válaszol. És még csak nem is sejtem, hogy a hatalmas ház apró liftje nem csupán az emeletek leküzdésében segít, de különleges időutazásra hív: elvarázsolt hangulatba kerülök egy százkétéves műhelybérház új életre keltett otthonában. A negyediken New York vár!
A loft a művész emberek számára több mint birtokba ve- hető tér, a szabadság szimbóluma is, kreatív erők terepe,  ami egykor a New York-i SoHót művésznegyeddé emel- te. A gyárépületek tégláig meztelen falai, a hatalmas üvegtáblák,  a büszkén mutatkozó szerkezeti elemek minden időben és a világ  bármely pontján megmozgatják az érzékeket.

A Párizst is kitanult Medgyes Alajos műhelybérházában ta- lálunk rá egy kis magyar New Yorkra. A nyolcvan centiméteres  robusztus falak közé az idő zömében lakásokat formált, de ma is  élnek és alkotnak itt szobrászok, festők. Ágnes a modern kor mű- vésze: grafikusként maga is nagyra értékeli aztaz érzelmi többle- tet, amit a százkétéves épületben nem lehet nem megérezni. Első  látásra szerelembe esett a téglafalba és a szédítő nagy ablakokba,  habár az első találkán nem a legjobb arcát mutatta a lakás: kő- művesek serénykedtek sittkupacok között, nem volt áram, fűtés  és meleg víz. De Ágnes tudta: engednie kell a hat méteres bel- magasságnak, a lakást körbetáncoló, áramló napfénynek… És  átadta magát a tervezgetésnek, a sok nehézséget is állító felújítás- nak, annak az állandó változásnak, kellemes eklektikának, ami  számára az otthon lényegét adja. Mert nem kész tervvel indult  vendéglátónk, inkább azzal az érzéssel, hogy a lakás megsúgja,  mit kíván, a lakó pedig megérzi, ha figyel. A bútorok, a tárgyak  a gondolkodó-cselekvő-változó ember lelki kivetülései.

Gyakorlott mozdulatok, néhány perc, és vörös lángnyelvek  kóstolgatják a tűzifát. A lakás tökéletes fókuszpontja az arany- festéssel és finom ezüstös veretekkel rangjára emelt éjfekete  kandalló. Ágnes Photoshoppal, aztán a falra felfestve igyekezett  a mesterembereket meggyőzni arról, hogy nem túlzás ekkora  kandallót építeni: egyszerűen megkívánja a tér. Rajta fő helyen  a szárnyasmalac-gyűjtemény, a tárgyhumor darabjai. Mellette  egy tekintélyes falrészre vaslemez került, hátha berozsdásodik,  de egyelőre nem adja meg magát az időnek.

Bámulok a magasba, a téglafal húzza magával a tekintetem,
minden darabkája más és más. A vöröses-barnás égetett föld kel- lemes hátteret ad anapfényes konyhának és étkezőnek, köztük  bordóra festett oszlop (valójában kémény) alkot vizuális határt.  Az étkezőt a télikert zöldje vidámítja, padlótól a plafonig hat méte- res osztott üvegablakokon át akék ég, az angyalföldi háztetők élő,  lüktető festményként díszítik a lakást. Lenyűgöző a látvány.  Ágnes főszerepbe, a közösségi tér minden sarkából látható  helyre állította a testes posztamenst, amit három hónapig úszta- tott-forgatott régi irodájának kádjában, hogy a vaslemezre rozsda  rajzoljon mintát. A kémia teszi a dolgát, az ember pedig figyeli,  hogyan dolgozik anyag, idő… Kilenc éve lélegzik együtt lakás és  lakója. Ágnes az utóbbi időben úgy érzi, egyre nagyobb a vágya  egy aprócska kert iránt, így megválik művészotthonától. Hátra- hagy egy darabka New Yorkot a negyediken.

A cikk az A Mi Otthonunk magazin márciusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top