Close

Gomb a kabáthoz

Budapest nyolcadik kerülete új életre kelt a Palotanegyed városre- habilitációjával, és a kulturális örökség megmentésén túl innovatív miliővel is gazdagodott. A főváros legsűrűbb beépítésű kerületré- szében találjuk vendéglátóink otthonát, a panelek sorában, fönt, a tizedik emeleten, egyik irányból a Gellérthegyre, a másikból a Józsefvárosi Plébánia barokk tornyaira szép kilátással.

Ha az eredetileg is jó elrendezésű lakás 1985-ben a szovjet  típusterv szerint épült volna, lakóinak, a fiatal építész- házaspárnak kemény feltételekkel kellett volna szem- benéznie. No, de ne rohanjunk annyira előre.

Nyolc évig az eredeti alaprajz szerint lakták a lakást, csak  a parkettát cserélték ki, s mivel mindkettejük kedvence a minimál  stílus, lekaparták a szörnyű tapétát a beton kedvéért. Négy évvel  ezelőtt szedték szét teljesen a lakást, hogy mire megérkezik akis- baba, tágas, világos, kényelmes otthon várja. A ház alagútzsalus,  dán típusú, így a válaszfalak hullámpapír falait maguk tudták  lebontani, fúrni-faragni a kegyetlen betonkiváltás helyett. Maguk  végezték az elektromos munkát és a gipszkarton falak szerelését  is, eltüntetve a lakás doboz hatását; minden más szakmunkához  értő embert hívtak. A terek formálásánál elsődleges szempont  volt a legjobb helykihasználás. A fürdő és az előszoba közé két  oldalról működő szekrény készült, kicsi kamra- és előszobaszek- rény rejti a kabátokat, cipőket, a fürdőszobában is szekrény rejt  mindent. Ajtók nem nyílnak a nappaliba, a babával közös háló- szobáról is eltüntették, a nappali és a konyha egy térbe került, de  a szokatlanul nagy térérzethez ez még kevés volna. Azzal, hogy  kidobták az erkélyre nyíló régi nyílászárót, és az egész fal földig  érő üvegablak, középen tolóajtóval, megtörtént a csoda: a tekintet  szabadon szárnyal a nyáron virágos teraszra, a budai hegyekre  és a szép templomra.

Bárhová forduljunk a lakásban, mindenütt megakad a szem  a házaspár kreativitásán. A betonfalról már esett szó, de a kereszt- szemes fürdőszoba láttán szóhoz sem jutni. Az óriási gyergyó- kilyénfalvi hímzést mozaikból rakta ki a türelmes háziasszony.  A fürdőszoba rejteget más ötletet is: egy lakatossal átalakíttatott  lavórtartóra ültették amosdókagylót, a gépészetet pedig szerelő- fal rejti az ablaknál. Apropó, ablak: eredetileg ez volt a konyha, és  ha nem volna természetes fény, a mozaik sem élne így.  Sehol nem látni kommersz lakásdíszt, minden dekoráció egy  külön történet. A fakeretes fóliakép egy kollégiumi társ önarc- képsorozatából készült egy görögországi workshopon, a másik  alkotás egy formatanulmány parkettamintákkal, parkettalakkal,  de a keleti motívumok is személyes emlékek. Kalandos a konyha- bútor rézgombjainak útja is: egy lebontásra ítélt irodaházból hoz- ták el, még híre-hamva sem volt átépítésnek, új konyhának. Jutott  minden konyhaajtóra, fiókra, pont tizennyolc darab volt belőle.  Szerencsésen megtalálták hát a gombot a kabáthoz.

A cikk az A Mi Otthonunk magazin márciusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top