Close

Miért fontos a csávázatlan vetőmag a biokertekben?

Ökológiai gazdálkodásban csak GMO és csávázásmentes vetőmagok használhatók fel. Mit is jelent ez és mit lehet tenni a jobb csírázásért, nagyobb védelemért természetes módon?
A csávázás a vetőmagok bevonását jelenti különböző kémiai anyagokkal. Ezek lehetnek növényvédő szerek (pl. gomba-, vagy rovarölők), vagy műtrágyák, esetleg ezek kombinációi. Általában nem tüntetik a csomagoláson és mivel ma már legtöbbjüket nem festik meg, ezért kívülről nem is lehet felismerni. 
Szörnyű mérgekről beszélünk!!!! A hivatalos biztonsági adatlapjaikon gyakori a rákkeltő, vagy magzatkárosító hatás!
Sajnálatos módon a ma használt csávázószerek többsége felszívódó (bőrön keresztül is!!!) és legalább két hónapig hajtáscsúcsban megmarad. Ez egyrészt azt jelenti, hogy elméletileg kesztyűben kellene vetni, gyerekek kezébe nem szabadna adni, másrészt két hónapon belül biztosan el is fogyasztjuk, ha addig szedünk le valamit.
Mi szólhat mégis az ilyen vegyszerek kiskerti használata mellett? A fogyasztók tudatlansága!
Az egyik vetőmagcég azért kizárólag Bio-Gazdaboltnak ad közvetlen forgalmazásra garantáltan csávázatlan vetőmagokat, mert csak szaktanáccsal adják el őket. Miért fontos ez nekik? A piac, a konkurensek és főként a tájékozatlan hobbikertészek miatt.
A kezeletlen magokból kikelő növények ellenálló képessége és növekedésük gyorsasága kisebb, mint agyon vegyszerezett testvéreiké. Ha egy gyártó ilyet (is) forgalmaz, akkor hamar előállhat az a helyzet, hogy valaki levesz egy csomag vetőmagot az ő csávázatlan termékükből és egyet a konkurenséből, majd elveti anélkül hogy figyelembe venné, hogy az egyik kezeletlen. A növények minősége biztosan jobb lesz a konkurens csávázott magjainál, a hobbikertész pedig azonnal levonja a következtetést, hogy a csávázást nem alkalmazó cég magjai rosszabbak. Ezt elmondja másoknak és kész a cég tönkre tétele… Sajnos tehát igazuk is van a vetőmag előállító cégeknek, amikor csávázzák termékeiket!!!
Mit tehet mégis a környezettudatos kertész?
Vehet drágán bio vetőmagot, vagy Bio-Gazdaboltban olcsón garantáltan csávázatlant.
A csávázás pozitív hatásait azonban akkor sem kell elvetnünk, ha nem akarunk kémiai szereket használni. Létezik biológiai csávázás is, csak kicsit nehézkesebb.
Alapvetően kétféléről beszélhetünk:
Az egyik a külső védelmet jelenti, amit különböző természetes védő anyagokkal (növényi kivonatok, fahamu, humusz, stb.) érünk el. Ilyen néhány biodinamikus preparátum, de a többfelé kapható Biokal is tökéletesen használható ilyen célra.
A másik a növény immunrendszerének erősítésével ér el sokkal nagyobb védettséget, növekedést és vitalitást. Ezek az algás készítmények, amelyek a bennük található növényi hormonok segítségével erősítik a csíranövényt fejlődése kezdeti fázisában. 
Mindkét esetben azonos az eljárás. 50%-os higításban beáztatjuk valamelyik készítménybe a magokat 6-8 órára. Utána itatós papíron kíméletesen (nem napon és nem nagy hőmérsékleten) megszárítjuk annyira, hogy ne ragadjanak össze (kb. 6-12 óra) és amint lehet elvetjük. Fontos, hogy ez egyben előcsíráztatás is, ezért teljesen kiszárítani a magokat már nem szabad (pl: 24 óra már túl sok) az áztatás befejezése után!
A csávázatlan magok használatánál természetesen a növénytársítás alkalmazása alapvetően fontos!
 
www.bio-gazdabolt.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top