Close

Téltemető Biokertészeknek

Furcsa telünket szeretnénk most már gyorsan eltemetni. Éghajlatunk változását jelzik ezek a szokatlan időjárási fordulatok. Az élőlények próbálnak alkalmazkodni, de egyiknek könnyebben megy, a másiknak nehezebben… Sajnos általában a paraziták, gyomok életképesebbek, ezért az őshonos és haszonnövények helyzetét rontják a környezeti anomáliák.
A biokertészet mérgező vegyszerek helyett hagyományos módszerekre, élőlények kölcsönhatásaira és a legmodernebb kutatásokra épít. Cikksorozatunkban ezekből adunk ízelítőt.
Most a tél-végi, kora-tavaszi munkákat mutatjuk be.
A fagyott talaj miatt egyenlőre csak a felszín feletti részekre  koncentrálhatunk.
Először is meg kell tisztítani a kertet: 
Célszerű két komposztálót készíteni (kiszolgált raklapokból filléres megoldás), amelyből az egyiket úgynevezett gyomkomposztnak érdemes fenntartani. Ez azt jelenti, hogy elkülönítve gyűjtjük azokat a kerti hulladékokat, növényi részeket, amelyek frissen veszélyt jelenthetnének a haszonnövények egészségére. Ezek a gyomok, önmaguktól elhalt lágyszárú növények. A normális komposztálóba folyamatosan tesszük az év folyamán a szerves hulladékot és többször termelhetjük ki a kertet éltető kész komposztot. Amelyikbe viszont a gyomokat gyűjtjük, azt csak következő évben használjuk fel.
A növények takarását (szalma, vagy avar) csak a fagyveszély elmúltával távolítsuk el!
Rügyfakadás előtt vegyük szemügyre a fás szárú növényeket. Ez a metszés és lemosó permetezés ideje. Mi a kettőt összekötjük, hiszen a képződő sebfelületeket is lezárjuk a gyógyító szerekkel.
A metszés külön művészet, melynek sok iskolája van. A mai nagy termőképességű, intenzív gyümölcsösökben ugyanúgy elszakadtak a természettől, mint a tojóketreces tyúktartással a baromfiudvartól, ezért aztán a biokertész sokkal óvatosabban nyúl a növényekhez, mint a nagy gazdaságok szakemberei.
Fontos tudni, hogy a régi gyümölcsfajták nagy része rosszul tűri a metszést. Vannak olyan régi magyar fajták, mint például a Húsvéti rozmaring, amely ha ugyanúgy visszavágják, mint a mai klónokat, akkor évekig nem hoz termést.
Először azt kell eldöntenünk, hogy az adott helyen milyen méretű és formájú fát tudunk, illetve akarunk kialakítani. Természetesen az adott faj-, illetve fajta lehetőségein belül. Túl nagyra növő fát ültetni kis helyre ugyanolyan konfliktusforrás, mint bernáthegyit tartani egy panelházi garzonban. Egy biokertet nagyon gondosan kell megtervezni. 
A kívánt formát néhány (3-5) fő vázággal adjuk meg. A többit ritkítsuk ki. Következő évtől úgy kövessük ezt a formát, hogy a befelé növő gallyakat távolítsuk el, a kifelé növőket pedig alakítsuk hozzá a vázágakhoz. Természetesen ezekből is szelektáljunk, hogy szellős legyen a korona, mert a gombás betegségek megtelepszenek a túl sűrű lombozatban.
Az egészségügyi metszés minden mást megelőz, így ahányszor hozzányúlunk egy fához, annyiszor el kell távolítani minden beteg, vagy elhalt részt. Ezeket égessük el!
A tavaszi metszés után azonnal végezzünk lemosó permetezést, hogy lezárjuk a sebfelületeket, amelyeken bemehetnének a kórokozók! Mérgező, felszívódó vegyszerek nélkül is hatékony védelmet tudunk biztosítani. Vannak profi biokertészek (permakultúrások, biodinamikusok), akik saját készítésű preparátumaikat használják, másoknak a biominősítő szervezetek (Hungária-Ökogarancia, vagy Biokontroll) szerjegyzékeit ajánljuk. Ezekben olyan kén-, illetve réz tartalmú szerek vannak, amelyek nem mérgezőek és nem szívódnak fel. Elpusztítják (gyérítik) az áttelelő patogén gombákat és kártevő rovarokat. Aki még ennél is szelídebb növényvédelmet szeretne, azoknak ajánljuk például a Biokal készítményeket, amelyekben növényi alapanyagok, fahamu, humusz találhatók.
Fontos, hogy metszés után és permetezés előtt a nem egyenletes kéreg részeket, gyanús területeket tisztítsuk le drótkefével, a sebeket takarítsuk ki, mert csak így fog hozzáférni a hatóanyag a kártevőkhöz, kórókozókhoz.
Ma már egyre többen vannak, akik felismerik hogy a normál kertészeti boltok lelkiismeretlenül próbálnak rávenni  arra, hogy halálos mérgekkel kezeljük közvetlen környezetünket. Ne hagyják! Forduljanak bizalommal a „másik oldalhoz”!
www.bio-gazdabolt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top