Close

Bio citromot a karácsonyi sütibe!

Sok cikk jelent már meg arról, hogy a konvencionális termesztésű citrom héját ne használjuk fel, mert valamilyen vegyszer van rajta, ezért mérgező.
 
Nézzük mi lehet mérgező egy citromon:
 
Első lépésben azt kell látni, hogy a valóban nagy termőképességű citrusfélék hibridjeinek tápanyagigénye csak műtrágyákkal elégíthető ki, amely már szennyezi a talajt és a sejtek összetételét is befolyásolja, így más lesz például az íze, vagy a vitamintartalma, mert nagyobb a gyümölcsök víztartalma.
 
Második fontos mérgezési forrás a termesztés folyamán felhasznált növényvédő szerek. Ma már ugyanis szinte csak szisztemikus, azaz felszívódó szereket használnak, melyek a várakozási idő letelte után lecsökkennek ugyan az egészségre ártalmas szint alá, de kimutathatóak. Ezen alapszik például a biotermékek laboratóriumi ellenőrzése. Érdekes információ, hogy jó néhány ma is használt rovar- és főként gombaölő szer hivatalos biztonsági adatlapján szerepel, hogy rákkeltő hatású. Egy termőciklusban legalább tízszer permetezik a citrusféléket a konvencionális gazdaságokban.
 
Harmadik vegyszerbombáját a szedés után kapja meg az éretlenül, zölden szedett gyümölcs. Ekkor egy tömény gombaölőben „úsztatják meg, amelyet egy viaszréteggel rá is „rögzítenek”. Ezek után védőgázba helyezik akár hosszú hónapokra. Amikor a vevő kéri a szállítást, akkor érlelő gázt (etilént) engednek rá, melynek hatására napokon belül szép sárga lesz.
 
Ez hát a vegyszeres citrom igaz története…
 
Mi a helyzet a bio citrommal?
 
Biotermesztésben nem használunk nagy termőképességű hibrideket, csak régi hagyományos fajtákat. Ezek kevesebbet és kisebbeket teremnek, de szerves trágya, vagy komposzt megfelelő a tápanyagigényüknek. 
A biológiai növényvédelemben nem engedélyezett semmilyen felszívódó szer és főként növényi kivonatokkal, élőlényekkel dolgoznak. A hatékonyság természetesen kisebb, így a termésmennyiség megint csökken.
Szedés után semmilyen kezelést nem kap, ezért minél érettebben szedik le, annál rövidebb szállítást, tárolást bír ki a gyümölcs. Szedés után egy hónappal még hűtés esetén is jó része penészesedik. 
 
Mindezek után érthető, hogy a bio citrom drágább, de a magyar fogyasztói bizalomhiány miatt kapni is alig lehet minősített bio citrusféléket  hazánkban.
 
(Egyik ilyen hely a KÖKI Terminál földszintjén lévő Bio-Áruház.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top