Close

Fiatal családokon segítenek az átadott bérlakások Újszentivánon

Ünnepélyes keretek között adta át Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere, Fegyverneky Sándor, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Márta Irén, a Holcim vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója azt a hat, alacsony fenntartási költségű bérlakást, amelyek az alapítvány támogatásával épülhettek meg. A mintegy 100 millió forintos beruházáshoz a Holcim Hungária Otthon Alapítvány közel 50 millió forintos támogatást nyújtott.

A Holcim Hungária Otthon Alapítvány 2010-es pályázatának nyertese volt Újszentiván önkormányzata. A támogatásban köszönhetően kettő, egyenként háromlakásos társasház épülhetett meg a Dél-Nyugat Lakóparkban, elsősorban fiatal családok közös életének megkezdéséhez nyújtva segítséget.

Putnik Lázár polgármester az ünnepélyes átadáson elhangzott beszédében kiemelte: „Újszentiván Csongrád megye második legfiatalabb települése, az átlagéletkor mindössze 38 év. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a fiatal családoknak olyan lehetőségeket és perspektívát tudunk kínálni, hogy úgy döntenek, ide költöznek, itt képzelik el további életüket. A település megtartó erejében prioritást jelent a kiegyensúlyozott, élhető lakókörnyezet, ehhez igyekszünk a feltételeket biztosítani, mint például bölcsőde, óvoda, kerékpárút, civilek háza. Egy korábbi, hasonló bérlakásépítésnek is éreztük a jótékony hatását a község életében, biztosak vagyunk abban, hogy a most átadott lakások is továbbvisznek minket ezen a megkezdett úton.”

A 49 231 000 Ft vissza nem térítendő támogatásból megvalósult hat, egyenként 88 négyzetméteres lakásból háromba már el is kezdtek beköltözni az új lakók. A másik három lakás bérleti jogára november 20-ig nyújthatják be pályázataikat az érdeklődők, a nyertesek pedig már akár a karácsonyt is az új otthonukban tölthetik.

Fegyverneky Sándor, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: „Alapítványunknak a kezdetektől kiemelt célja volt a rászoruló családok megsegítése. Különösen nagy öröm, ha azt látjuk, hogy fiatal, kisgyermekes családokat támogathatunk az önálló élet megkezdésében. A megépült lakásokban a tervezésnél és a kivitelezésnél is figyelembe vették, hogy minél költséghatékonyabb legyen az épület fenntartása, így a most beköltöző családok könnyebben tehetnek félre a jövőjükre, akár egy saját lakásra is.”

A kialakított bérlakások kétszintesek, a nappali, konyha mellett két hálószoba és két fürdőszoba várja a beköltözőket. Az építkezés során fontos szempont volt, hogy minél kedvezőbb fenntartási költségű házak épüljenek, ezért a vegyes tüzelésű fűtési rendszer mellett napkollektor is segít alacsonyan tartani a rezsit. A bérlakások szomszédságában játszótér, sportpálya, kerékpárút található, amely még vonzóbbá teheti a kisgyermekesek részére a kialakított lakásokat. A lakóparkban részben már elkészült, részben folyamatban van a közművesítés, ennek befejezése után az önkormányzat az utak aszfaltozását is elvégzi.

Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója hozzátette: ”A Holcimnál évek óta kiemelt téma a fenntarthatóság, a fenntartható építészet. Ezért is örültünk, hogy az újszentiváni önkormányzatban partnerre leltünk a gazdaságosan működtethető otthonok megépítésében, számukra is ugyanolyan fontos volt a hosszú távra tervezés, mint nekünk.”

 

Újszentiván Község

A Szegedtől mintegy 10 km-re délre fekvő Újszentiván község neve a középkorban Szent Iván volt, először 1411-ben említik oklevelek. Lakónak száma 1671 fő. A településre élénk kulturális és társadalmi élet jellemző. A település kedvelt célpontja a Szegedről kitelepülő fiatal családoknak.

A Holcim Hungária Otthon Alapítvány

Az Alapítvány pályázatán önkormányzatok és önkormányzati szervezetek vehetnek részt, a ciklusonként elnyerhető támogatás összege összesen 100 millió forint. A Holcim Hungária Otthon Alapítvány küldetése: a fiatal családok otthonteremtésének elősegítése az önkormányzati bérlakás-építési programok támogatása által. http://www.holcimotthon.hu/hirek.html

Az alapítvány munkájának elmúlt hétévi eredménye: országszerte 33 településen 151 lakást, egy 25 fő befogadására alkalmas anyaotthont és egy rendőri közfeladat ellátására szolgáló irodát adtak át. Jelenleg újabb 6 otthon építése folyamatban van, így közel 500 ember életminősége javult jelentősen.

A Holcim Magyarországon

A Holcim Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, melynek 2012-ben elért nettó árbevétele 15,97 milliárd forint (IFRS) volt. Magyarországon a Holcim 250 főt foglalkoztat (2012.12.31-i adat). A társaság társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal ismerték el, 2010-ben a vállalat elnyerte a Figyelő TOP 200 Társadalmi Elkötelezettség díját. A fenntartható építészetet népszerűsítő kampánya 2011-ben a European Excellence Awards nemzetközi kommunikációs díjat, 2012-ben pedig a világ egyik legrangosabb amerikai kommunikációs folyóirata, a The Holmes Report Sabre Awards díját nyerte el. További információért, kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top