Close

Gyógyító élő növényi enzimek házilag

Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:
Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, esetleg génmódosított termékek, melyekről állandó viták zajlanak, hogy mérgezőek-e?
A második az ellenőrzött bio-élelmiszerek köre, melyek garantáltan nem károsak, kellő mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.
A harmadik a vegyszermentesen termelt élő zöldségek, gyümölcsök csoportja. Ezekben olyan élő növényi enzimek vannak jelen, melyeket az egész világon kutatások ezrei vizsgálnak és tartanak hatékonynak különböző betegségek elleni küzdelemben. Az élő ez esetben azt jelenti, hogy a növény leszedése után közvetlenül, nyersen fogyasztják.
Valójában rájuk épülnek a rák elleni-, és különböző zöldlé kúrák is. Nem létezik ezeknél hatékonyabb immun aktivátor, vagy tisztítókúra. Miért tudunk mégis oly keveset róluk és miért használják őket olyan kevesen?
Az ok prózaian egyszerű… a lehetőségek hiánya.
Sajnálatos módon ma már a fejlett világ lakosságának csak töredéke foglalkozik mezőgazdasági termeléssel, a hobbikertek zömében pedig nem kap helyet zöldség-gyümölcs. Élő enzimekhez pedig csak úgy juthatunk hozzá, ha a növényről magunk szedjük le a termést és szinte azonnal megesszük. A gyógyító hatáshoz nem nagy mennyiségekre van szükség, hanem folyamatosságra.
Egy új magyar fejlesztés ezt városi kertekben is lehetővé teszi.

A kertépítészet divatos magas ágyását ötvözték az ökológiai gazdálkodás legintenzívebb termelési formájával a dombágyással. Ily módon elérhető, hogy szennyezett városi talajon, rendkívül kis felületen, esztétikusan, kis ráfordítással gyógyító hatású, vegyszermentes élő növényi táplálékot állíthassunk elő.
A dombágyást évtizedekkel ezelőtt német biogazdálkodók találták ki. Ott a mai napig tökéletesen működik. Hazánkba 20 évvel ezelőtt érkezett meg a módszer, amely azonban nem honosodott meg, mert az éghajlatunk nem volt alkalmas a folyamatos termelésre.
A rendszer lényege, egy szerves anyag mag, amely folyamatos bomlásával szolgáltat az ágyásban lévő növények számára tápanyagot és energiát. Ez hatalmas előny kora tavasszal, mert a keletkező hő miatt jóval hamarabb teremnek a zöldségek. Valójában ez egy „kvázi” melegház, amelyet ha februárban letakarunk egy fólia alagúttal, akkor már március elejétől szedhetünk, újhagymát, spenótot, petrezselymet, salátát, retket.
 Magyarországon a problémák nyáron kezdődnek, ugyanis az aszályos-kánikulás időszakban a belülről is melegedő, talajszintből kiemelt ágyások kiszáradnak. Hatalmas vízigényüket kívülről jövő öntözéssel nem lehet kielégíteni és alakjuk miatt az erózió el is pusztítja őket.
Mi hát az új megoldás?

Egy speciális belső öntözőrendszer beépítése és stabil oldalfalak kialakítása. Így elérhető, hogy egész évben teljes borítottsággal nagy mennyiségű termést adjon az ágyás. Az alapmodell 150 cm széles és 5 méter hosszú. Ez biztosítani tudja két felnőtt reggeli-vacsora friss zöldség szükségletét az év 8-9 hónapjában és felhasználja az általuk termelt komposztot, tehát egy komplex ökológiai rendszernek tekinthető.
A betelepítés a növénytársítás és ökológiai vetésforgó alapján történik, így a növények védik egymást a különböző kártevők és kórokozók ellen, tehát nincs szükség vegyszeres növényvédelemre. A domb alak kihasználásával megfelelő helyet tudunk biztosítani a fény- és melegigényes, illetve a félárnyékos helyet kedvelő növények számára is.
Az eredeti kerti talajra meghatározott rétegrendben szerves anyagokat halmoznak (gallyak, aprítékok, fűkaszálék, avar, komposzt, trágya, stb.). Az építéskor felhasznált föld élő talajjá alakítása azonnal megkezdődik, mert baktériumtrágyákkal és gombákkal beoltják a szerves anyag magot.
A rendszer működtetésének szerves része a komposztálás, ugyanis amikor valamelyik zöldség betakarításra kerül, akkor a keletkező helyre egy-egy lapát saját komposztot kell bedolgozni, amely egyrészt kitölti a keletkező lyukat, ezzel megtartja a dombágyás magasságát, másrészt pótolja a tápanyagokat, harmadrészt pedig mulcsozással oldja meg a gyommentesen tartást.
Az ágyás két oldalán ülőke húzódik, melyről benyúlva annak minden része elérhető, így kényelmesen gondozható. A folyamatos borítottság és intenzív művelés miatt alig gyomosodik, így végeredményben a kezelése leegyszerűsödik a vetésre, ültetésre, szedésre.
Az öntözést professzionális beépített, felszín alatti rendszerrel oldják meg, melyet nyomáscsökkentőn keresztül gyorscsatlakozóval lehet kerti locsolótömlőről üzemeltetni, így működtetése nem igényel időt, illetve automatizálható.
Ez a saját működtetésű ökológiai rendszer közelebb hozza a városi embert a természethez, környezettudatos gondolkodást eredményez. Segít a daganatos- és táplálékallergiás betegek ellátásában, lehetőséget adva nekik arra, hogy aktívan tegyenek saját gyógyulásuk érdekében.

További információk: www.bio-gazdabolt. hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top