Close

Mi is az a bioélelmiszer?

Hivatalosan az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékeket nevezhetjük így.

Az ökológiai gazdálkodást világszerte szigorúan szabályozzák, ellenőrzik és a minősítő szervezetek nemzetközileg elfogadott jelöléseket alkalmaznak. Az Európában használatos bio logót itt bemutatjuk. Minden valóban megbízható bioélelmiszeren megtalálható ez a jelzés!

Hazánkban nagyon kevesen tudják, hogy mit jelent valójában a biogazdálkodás. Ez nem egy ősidőkhöz való visszatérés, hanem egy erősen szabályozott, vegyszer és GMO mentes, modern mezőgazdasági termelés.

Alapelvei négy részre oszthatók:

  • A talajélet visszaállításával természetes tápanyag utánpótlást kell megvalósítani, melyet elsősorban ökológiai rendszerben létrejövő szerves trágyával és komposzttal kell elérni.
  • biogazdálkodásból származó (vegyszer és GMO mentes) szaporító anyagokat kell használni (vetőmagok, palánták, facsemeték, tenyészállatok stb.)
  • biológiai növényvédelmet és „szelíd” állatgyógyászatot kell folytatni.
  • minden termesztési folyamatot annak természetes idejében kell végezni (nem használunk például fűtött fóliát, vagy hormonos ivarzásmanipulációt)

Ez az agrártudományok egyik legjobban fejlődő ága, így amikor valaki azt mondja, hogy ő biogazda, mert nem permetez, akkor azt kell válaszolnunk, hogy ez nem biogazdálkodás, hanem lustaság… A valódi ökológiai gazdálkodás rendkívül bonyolult, nagy szakértelmet és folyamatos fejlesztést igényel. A magasabb ár valójában a kisebb termésmennyiséggel magyarázható.

Azon kívül, hogy a bioélelmiszerek nem tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat, más érzékelhető előnyeik is vannak.

Ezek többsége a nitrogénműtrágyák hiányából adódik, az ugyanis megnöveli a növényi sejtek víztartalmát. Sokan nevezik az ilyen zöldségeket-gyümölcsöket „felfújtnak”, értéktelennek. A műtrágyák kiiktatásával a növények mindenből a természetes mennyiségben és arányokban veszik fel a tápanyagokat, így visszanyerik normális ízüket,ásványi anyag és vitamin tartalmukat. Egészségügyi szempontból csak a bio zöldségek-gyümölcsökben lévő enzimek és vitaminok tekinthetők hatékonynak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top