Close

Ingatlanközvetítés, értékbecslés

T. Balla Ákos úr!
Már régóta tervezgetjük a párommal nagyobb lakás vásárlását, de még nem mertünk belevágni, elsősorban anyagi okok miatt. Most várjuk a második gyermekünket, reménykedünk abban, hogy hátha a szocpol-t újra bevezetik és az nagyobb segítséget jelent. Mit tanácsol, mert félünk attól is, hogy elkezdenek nőni az ingatlanárak, állandóan erről beszélnek, de közben nem tapasztaljuk, mert ami lakásunk ára sem változik kedvezően, sőt! Meddig várjunk a vásárlással?

Tisztelettel:
Füredi Péter
Tisztelt Füredi Péter!
Miközben olyan elemzői véleményeket is hallhatunk mostanában, miszerint már a jövő év közepétől beindulhat az ingatlanpiac, s ezzel az árak emelkedése, azt is tudjuk, hogy az elmúlt évek is tele voltak reményteli jóslatokkal. Ha a makrogazdaságra tekintünk, akkor nem sok biztató jelet látunk, mert nincs olyan növekmény a gazdaságban, ami komoly optimizmusra adhatna okot. Sokkal inkább az emberek szubjektív szempontok alapján történő elhatározása az, ami lökést adhat az ingatlanpiacnak, mert nincs több pénz, nem emelkednek a fizetések, s nem látható igazán az optimizmus a gazdaságot illetően az ügyfelek részéről.

Az ingatlanpiaci árak jelenleg lefojtott szinten vannak, a 2007-2008 évek túlfűtöttségét, a hitelezési boom éveit most kompenzálja a piac, de hamarosan beáll az egyensúly. Erre az állapotra az lesz jellemző, hogy míg öt-hat éve szinte elérhetetlen lakásokat akartak, illetve ilyenek vásárlásába vágtak bele az emberek, addig most sokkal racionálisabb, kisebb lépéseket tesznek: azaz például a kis panelből nagyobb panellakásba költöznek, és nem mindjárt egy agglomerációs családi ház törlesztőrészleteit próbálják kinyögni.

Ami most támogatja az embereknek ezt a törekvését, az a bankok növekvő hitelezési hajlandósága, csökkenő kamatokkal párosulva. Az alapkamat fokozatos mérséklésének eredménye, hogy mostanra már tíz százaléknál is alacsonyabb kamattal vehetünk fel forintalapú lakáshitelt, míg támogatott hitelek esetén már hat-hét százalékról beszélhetünk.
Megjelent emellett a hitelezésben az ügyfelek előminősítése, amivel biztosra mehet az ügyfél a hitelfelvételnél. Véleményem szerint tehát ezzel a kamatszinttel már tervezni lehet, ez volt az a kamatszint a devizahitelek korában is, ami olyan vonzóvá tette a terméket.

13 évnyi ingatlanpiaci tapasztalat alapján annyi még elmondható, hogy a mindenkori választásokat rendszerint egy-két hónapos csend előz meg az ingatlanpiacon is. A választási kampány ugyanakkor végre valóságossá teheti a már régóta tervezett és beígért szocpol-bővítést és a félszocpol ismételt bevezetését, véleményem szerint legnagyobb eséllyel tavasszal, bevezetéséhez ugyanis két-három hét is elegendő. Ez azonban legjobb esetben sem okoz komoly változást a rendszerben, hiszen a szocpol és félszocpol komoly kiadását a jelenlegi költségvetési helyzetben valószínűleg nem tudja felvállalni a kormány, így a rászoruló családok véleményem szerint legfeljebb az ingatlan árának egy tíz százalékára számíthatnak.
Üdvözlettel: Balla Ákos
info@ballaingatlan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top